Steaua Arneb

“Eclipsată” de strălucirea stelelor care alcătuiesc Câinele Mare și Orion, constelația Iepurelui este puțin cunoscută chiar și de către astronomii amatori mai experimentați. Și totuși, micul grup de stele poate fi observat relativ ușor la vest de strălucitoarea stea Sirius și la sud de steaua Rigel.

În miezul iernii, Iepurele se află la cea mai mare înălțime deasupra orizontului de sud între orele 21 și 23 UT (timp universal sau GMT). Cea mai strălucitoare stea a constelației este Arneb. Dar chiar dacă strălucirea stelei Arneb pare modestă în comparație cu a stelelor constelațiilor vecine (magnitudinea sa aparentă este de 2,58), acest lucru nu trebuie să ne inducă în eroare. Arneb este în realitate o gigantă de 10 ori mai masivă, de 75 de ori mai mare și de 13 000 de ori mai strălucitoare decât Soarele.

Aparența sa discretă se explică prin faptul că este foarte îndepărtată de acesta. Arneb se află la 1 300 de ani lumină de Soare și se îndepărtează de el cu viteza de 24 de km pe secundă. Dacă s-ar afla în locul Soarelui, diametrul său ar fi egal cu cel al orbitei planetei Mercur.

Arneb este însă și o stea cu o evoluție foarte interesantă. Fiind la final de existență, ea este o gigantă roșie dar este posibil ca deja să fi depășit etapa de gigantă roșie iar noi o observăm în faza (sau una din fazele) de contracție. Evoluția sa foarte rapidă o include într-o categorie de stele rare din care mai face parte și steaua Canopus. În final, Arneb se va transforma într-o pitică albă, iar straturile sale exterioare vor da naștere unei frumoase nebuloase planetare, rezervată însă astronomilor amatori ai viitorului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s