Istoria lumii ca un fluviu

histomapwider blog

Histograma istoriei lumii, creată de John B. Sparks, a fost publicată de Rand McNally în 1931. Uriașul grafic se înscria în tendința de “evidențiere” caracteristică literaturii științifice americane a perioadei anilor 1920 – 1930, prin care se dorea a fi descrise subiecte majore (toată istoria lumii, toate școlile de filosofie, toată fizica modernă ș.a.m.d.) într-o formă condensată și ușor de înțeles pentru cititorul obișnuit.

Histograma istoriei lumii, lungă de 1 metru și jumătate, s-a vândut inițial la prețul de un dolar (aproximativ 15 dolari în prezent), pliată într-un plic verde pe care erau imprimate argumentele și susținerea istoricilor și recenzorilor. A fost prezentată ca fiind clară, viu colorată și deloc complicată și în același timp captivantă prezentând imaginea efectivă a marșului civilizațiilor, de la colibele de pământ ale oamenilor din vechime, prin farmecul monarhiilor evului mediu, până la panorama stilurilor de viață din America prezentului.

Interpretat, graficul evidențiază dominația, folosind culori pentru a reprezenta felul în care a evoluat influența diverselor “popoare” de-a lungul istoriei. Evident, este vorba de o înțelegere cvasi rasială a naturii grupurilor umane, care era însă foarte popoulară în epoca publicării historgramei.

Probabil că în afara dominației, histograma mai încearcă să prezinte evoluția civilizațiilor umane sub aspectul unui fluviu, sau a unor fluvii curgând în paralel și care au o origine, un izvor, curg unele lângă altele, unele ajung la un apogeu (reprezentat prin lățimea mai mare a benzilor colorate) pentru a se stinge mai târziu, în timp ce altele au o evoluție relativ constantă cu fluctuații.

Evident, felul în care histograma reprezintă raporturile de importanță și influență dintre civilizații trebuie pus în contextul cultural în care a fost realizată. Totuși, deși în stadiul actual al cunoașterii în domeniul biologiei și evoluției vieții această histogramă a istoriei lumii nu ar stârni neapărat simpatie și/sau interes, demersul științific și de popularizare este interesant și ar merita să fie refăcut corespunzător cu stadiul actual al cunoașterii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s