Enigmatica Pollux

Pollux Gemini

Steaua Pollux strălucește nu departe de “perechea” ei Castor, în constelația Gemenii. Observată cu ochiul liber, Pollux apare ca o stea strălucitoare chiar și în plin oraș, având o magnitudine aparentă de 1,17. Observată cu ajutorul unui binoclu, steaua își dezăluie prin strălucirea sa cu nuanțe galben-portocalii, adevărata natură.

De două ori mai masivă, de nouă ori mai mare și de 30 de ori mai strălucitoare, Pollux este o gigantă mai evoluată decât Soarele, deși este mai “tănără” decât acesta. Ea este în prezent o stea la începutul etapei de ardere a heliului acumulat în nucleu, după epuizarea rezervei inițiale de hidrogen. Dar mai fascinantă decât natura sa este enigma astrofizică pe care o ascunde de 20 de ani. Odată la 590 de zile, “ceva” îi reduce semnificativ strălucirea.

Dimensiunile comparative ale stelei Pollux, ale stelei Sirius, a Soarelui și a planetei Jupiter.

Dimensiunile comparative ale stelei Pollux, ale stelei Sirius, a Soarelui și a planetei Jupiter.

În încercarea de a lămuri această enigmă, astronomii au lansat mai multe ipoteze printre care aceea că ar fi vorba de o planetă care ar trece periodic prin fața stelei gigante. Totuși, deși existența unei planete de 2,3 ori mai mare decât Jupiter pare să fi fost confirmată și acceptată în 2006, influența ei asupra variației de strălucire a stelei și chiar existența ei sunt în prezent puse la îndoială. O ipoteză foarte recentă ar fi aceea că scăderea periodică a luminozității stelei s-ar datora unor imense pete pe suprafața acesteia. Fiind generate de câmpul magnetic bipolar al stelei, ele ar avea aceeași natură cu cele solare, dar ar fi mult mai mari și de o extraordinară longevitate. Dacă această ipoteza se va verifica, ea va permite în mod sigur o mai bună înțelegere a fenomenelor care stau la baza ciclicității activității Soarelui.

Dar până atunci și datorită enigmelor sale, steaua gigantă galben-portocalie Pollux (aflată în luna ianuarie la zenit) rămâne un subiect de observație fascinant pentru amatorii posesori ai unui binoclu sau a unui telescop mic și nu numai.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s