Somnul de veci

autor: Raymond Chandler

Primul roman dedicat de scriitorul american celebrului său personaj, a fost pentru mine o ocazie de a reîntâlni dar și a cunoaște cu adevărat un personaj ale cărui aventuri detectivistice le-am urmărit cu mulți ani în urmă în ecranizările care s-au făcut după unele dintre romanele ale căror protagonist este.

La începutul unei zile de mijloc de octombrie, detectivul Philip Marlowe, „spilcuit, curat, barbierit si treaz“, se află la reședința foarte bătrânului general Sternwood pentru a prelua un caz aparent simplu de șantaj. Autorul? Un anume Arthur Gwynn Geiger, care se pretinde comerciant de cărti rare. Fiica cea mare a generalui, doamna Reagan este însă convinsă ca detectivul a fost angajat pentru al găsi pe soțul ei, irlandezul Rusty Reagan, care o lună în urmă a plecat dintr-o dată fără să lase nici o indicație asupra locului în care ar putea fi găsit. Fiica cea mică a generalului, Carmen Sternwood, este convinsă că detectivul este un bărbat numai bun de cucerit…

Urmărind însă firul șantajului, detectivul Marlow descoperă că aparențele sunt foarte înșelătoare în privința majorității personajelor direct implicate. Află astfel că Geiger nu este genul de negustor care se pretinde a fi, Carmen Sternwood nu este chiar tânăra naivă și dornică de aventură care pare a fi, doamna Reagan nu este soția îngrijorată drept care se dă, iar plecarea soțului ei are cu totul alte semnificații decât114ff0be727290fcd4bda372273a2f3c o simplă plecare. Și când după ce aproape că asistă la asasinarea lui Geiger, detectivul Marlow este dintr-o dată atras în situații suprinzătoare și periculoase care dezvăluie cititorului o rețea de relații mai mult sau mai puțin legale în care sunt implcați oamenii aflați de ambele baricade ale luptei pentru lege și ordine. Și nu în ultimul rând, ancheta lui Marlow ajunge la un deznodământ poate puțin așteptat și în același timp firesc în privința plecării lui Rusty Reagan.

În esență, o lectură plină de acțiune care poartă cititorul prin planurile diverse și îmbinate ale unei anchete complicate ca prin cel mai bun film polițist.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s