Regimurile de slabire si raspunsul organismului uman

24_FastDiet

Sezonul sărbătorilor de iarnă se apropie de final și deja mulți (multe?) dintre noi se gândesc la revenirea la un regim alimentar de zi cu zi. Unii (unele) dintre noi își pun această problemă cu calm în timp ce alții (altele) o abordează ceva mai…intens (să spunem). Aceasta în funcție consumul alimentar (cantitativ dar și calitativ) din ultimele două săptămâni. Este sau nu este nevoie de un regim alimentar de slăbire? pare să fie întrebarea care preocupă gândurile acestora din urmă. Răspunsul nu este însă atât de simplu ca un simplu “da” sau “nu”.

Am observat cu toții că unii mănâncă mult fără să se îngrașe un kilogram în timp ce alții se îngrașă fără să mănânce mai nimic. Că suntem diferiți de la un individ la altul în ceea ce privește modificarea greutății corporale este un fapt. Ca urmare, suntem diferiți și în privința felului în care organismul nostru reacționează la regimurile alimentare la care îl supunem.

Cauza diferențelor de reacție la curele de slăbire pare să fie, cel puțin în parte, una genetică. Astfel, au fost deja identificate peste o sută de gene care au legătură cu obezitatea, deși felul în care acționează ele în sensul apariției obezității nu este complet elucidat. De exemplu, se știe că genele denumite generic ADRB2 și ADRB3 sunt asociate consumului de energie al organismului. În funcție de care dintre aceste două gene o moștenim, organismul nostru va arde mai multe sau mai puține calorii.

În același timp, gena PPARgama este implicată în producția de celule adipoase (cele care alcătuiesc țesuturile grase din organism, inclusiv rezervele care se depun în diversele părți ale acestuia). Cercetări efectuate în anul 2008 au arătat că numărul acestor celule este definit în decursul copilăriei și al adolescenței și rămâne apoi constant și stabil de-a lungul întregii vieți mature. Aceasta chiar dacă între 8 și 10% din celulele adipoase se reînoiesc an de an.

Ca urmare, în timpul unui regim de slăbire, ceea ce se modifică este numai dimensiunea celulelor adipoase (și cantitatea de grăsime stocată în organism), nu și numărul lor. Dacă numărul acestor celule în organism este mare, nu vom slăbi prea mult iar menținerea greutății corporale după aplicarea regimului va fi dificilă. Aceasta cu atât mai mult cu cât aplicarea respectivului regim declanșează mecanisme naturale de contracarare a efectelor lui. Alți cercetători au arătat că și bacteriile intestinale au un rol în felul în care variază greutatea noastră corporală. Unele dintre acestea favorizează la unii dintre noi asimilarea unor nutrienți care în cazul altora sunt eliminate.

Nutriționiștii arată la rândul lor că există și serie de factori socio-culturali și de comportament care infuențează luarea sau pierderea de greutate corporală și măsura în care fiecare dintre noi acceptă și suportă regimul de slăbire. De aceea, orice regim de slăbire (care nu este un lucru oarecare) trebuie să fie supravegheat de un specialist și adaptat nevoilor organismului fiecăruia dintre noi.

Reclame

Un gând despre &8222;Regimurile de slabire si raspunsul organismului uman&8221;

  1. Pingback: Regimurile alimentare de slabire vin cu riscuri la pachet | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s