Constantin Brancusi si Ansamblul monumental de la Targu Jiu

Constantin Brâncuși

Sculptorul român Constantin Brancuşi a fost mereu animat de dorinţa de a crea lucrări care să poată fi extinse la o scară monumentală și ridicate într-un spațiu ales de el. Diverse propuneri vor fi făcute dar ele nu vor fi niciodată realizate. Astfel, în anul 1926, cu ocazia primei sale şederl la New York, Brâncuși și-a manifestat dorința de a ridica una dintre coloanele sale fără sfârșit în inima Central Park, dar proiectul nu s-a finalizat.

La fel ca în situația Coloanei fără sfârșit, Brâncuși visează să instaleze în aer liber versiuni monumentale și ale altor opere ale sale cum ar fi Pasărea în văzduh, Coloana sărutului și altele. Viziunea sa este remarcabilă și memorabilă: închipuiți-vă că în locul tuturor acestor oameni preamăriți pe care nimeni nu-și dă osteneala să îi privească, […] s-ar lua hotărârea într-o zi să se înalțe într-o piață imensă Pasărea de aur, zveltă și mare – poate până la cer […]. Din păcate și aceste proiecte vor rămâne fără finalitate din diverse motive.
Brancusi_Fotor_Collage
Un singur proiect se va realiza în cele din urmă pentru a îndeplini visul lui Brâncuşi de a ridica Coloana fără sfârșit într-un spațiu public: cel al complexului monumental de la Târgu Jiu, din provincia în care marele artist s-a născut. Ansamblul de sculpturi monumentale, inaugurat printr-o ceremonie impresionantă în ziua de 26 octombrie 1938, este alcătuit dintr-o Coloană fără sfârșit, arcul monumental al Porții sărutului și compoziția de sculpturi a Mesei tăcerii.
DC04C3C4-5EE6-4E96-8710-377F9B1A78F3
Poarta sărutului dă spre un parc public aflat la câteva sute de metri de Coloana fără sfârșit. O alee mărginită de taburete din piatră (Aleea scaunelor) desenate de Brâncuși, duce către Masa tăcerii, situată pe aceeași axă cu celelalte două monumente, axă orientată de la apus răsărit și având o lungime totală de 1275 de metri.
E98E01CB-1721-4E80-AFBD-3E6EF965D09F
Deși inițial lucrarea monumentală a fost ridicată în memoria soldaţilor morţi în timpul Primului Război Mondial, în final realizarea lui Brâncuși este complet lipsită de orice aluzie militară. Poarta sărutului nu este nici ea un arc de triumf și nici nu invită poporul la ceremonii solemne. Ea celebrează dragostea și pacea universale, într-un loc al promenadei și al meditației.

F133BC67-088A-4D76-825B-48420E4EC78D
Masa tăcerii
Asamblul este format dintr-o masă rotundă din piatră, înconjurată de douăsprezece taburete din piatră, sculptate în formă de clepsidră. El ridică formele unui mobilier modest, din universul cotidian al atelierului lui Brâncuși, la înălțimea monumenului și a simbolului.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Poarta sărutului
Edificiul este înalt de 5 metri, lung de 6 metri şi are lăţimea de 2 metri. În compoziția sa, schema sărutului merge de jur împrejurul lintoului și unește stălpii prin dublul cerc al ochilor săi contopiți.

0A2012E2-6C5F-459D-A27A-148F7E30A73D
Coloana infinitului (fără sfârșit)
Monumentul are o înălţime de 29 de metri. Este realizat din module de fontă metalizată cu alamă. Monumentul redă un motiv repetetitiv sub forma unei duble priramide retezate care dă naștere unei senzații de ritm în continuă schimbare.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s