Despre natura umana

DESPRE_NATURA_UMANA_tipar_2d-662x1023autor: Edward O. Wilson


O carte pe care am parcurs-o cu o plăcere deosebită. Trebuie să recunosc că aceasta s-a datorat într-o importantă măsură faptului că în ea am găsit confirmarea unor opinii legate de comportamentul uman, opinii pe care mi le-am format pe parcursul cercetărilor doctorale.

Cartea lui Edward Wilson, expunând în modul cel mai elegant și provocator elementele definitorii ale naturii umane, vine în sprijinul unei astfel de abordări.

Această carte este una dintre cele mai reușite și mai importante dintre cărțile sale. O lucrare seminală, remarcabil scrisă.


Cuprins

Prefață, 2004 (p. 7)
Prefață (p. 19)
I. Dilema (p. 23)
II. Ereditatea (p. 37)
III. Dezvoltarea (p. 79)
IV. Emergența (p. 99)
V. Agresivitatea (p. 129)
VI. Sexul (p. 153)
VII. Altruismul (p. 185)
VIII. Religia (p. 207)
IX. Speranța (p. 235)
Glosar (p. 251)
Note (p. 263)

Recenzie editorială (de Nicholas Wade – New Republic)

Despre natura umană este o lucrare îndrazneaţă, plină de întrebări şi raspunsuri despre devenirea naturii şi a societăţii umane. La momentul apariţiei a iscat controverse aprinse în comunităţile ştiinţifice ale lumii, dar şi în rândul filosofilor şi al altor oameni de cultură. Ideile lui Wilson, conturate cu foarte mare îndrăzneală și talent în această carte, au dus la naşterea unei noi discipline ştiinţifice – sociobiologia – al cărei obiect de cercetare este studiul comportamentului social al animalelor, între care includem şi omul, din perspectiva biologiei.

Urmărind să unifice ramurile ştiinţifico-raţionaliste şi umaniste ale cunoaşterii umane, autorul porneşte într-o întreprindere unică. Wilson a dezvoltat principiile sociobiologiei pornind de la comportamentul insectelor sociale, în special furnicile, și le-a explicat în lucrarile sale The Insect Societies și Sociobiology. Cu foarte mult curaj și perseverență autorul s-a angajat apoi în explorarea din aceeași perspectivă a comportamentului social uman, pe care îl consideră rezultatul evoluției, un produs al interacțiunii dintre factorii ereditari, influențele din mediu și trecutul istoric și cultural.

Teza sa constă în demonstrarea faptului că influențele sociale și culturale și agenții din mediu pot determina comportamentul uman numai pană la un punct, în cea mai mare parte mintea umană fiind modelată pe baza eredității genetice. Aplicând principiile nou-descoperitei sale abordări la sexualitatea, agresivitatea şi comportamentul religios şi moral al omului, Despre natura umană este o demonstratie a capacităţii ştiinţei de a explora omul şi o provocare lansată de Wilson generaţiilor viitoare de savanţi în rezolvarea celor mai vii dileme ale existenţei.

Implicaţiile tezei lui Wilson sunt considerabile, pentru că nici un sistem politic, social, religios sau de gândire etică nu îşi poate permite să le ignore.

Reclame

Un gând despre &8222;Despre natura umana&8221;

  1. Pingback: Edward O. Wilson | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s