Cele trei conditii pentru ca o planeta sa fie „locuibila”

e1371a_a5977bc54d6f4200b46b9302bd9d7241.jpg_650

Ce condiții ar trebui să îndeplinească un corp ceresc pentru ca viața (așa cum este ea definită în prezent) să poată apărea și evolua pe suprafața lui. Evident, condiția fundamentală este ca respectivul corp ceresc să fie ceea ce astronomii numesc o “planetă”. Adică un corp ceresc fără lumină proprie, având o masă cuprinsă între puțin mai mult decât o masă lunară și 24 de mase jupiteriene. Pe lângă această condiție fundamentală, nici un exobiolog nu poate spune care sunt condițiile generale care ar permite apariția și evoluția vieții, deoarece nu au și nu au avut la dispoziție decât un singur exemplu, cel al Pământului și al vieții terestre. Ca urmare, ceea ce pot face este descrie cele trei condiții care au permis apariția și evoluția vieții pe planeta noastră și care ar permite acest fenomen pe o planetă cu condiții cât mai apropiate de a noastră. Aceste condiții sunt:

Planeta să fie una potrivită

Chiar dacă unii își imaginează că ar putea exista organisme care să trăiască în nori de gaz, majoritatea specialiștilor sunt de acord că o planetă telurică, având o atmosferă care să garanteze o stabilitate climatică și termică necesare apariției și evoluției vieții, este cea mai potrivită pentru aceasta.

Planeta să fie la distanța potrivită față de steaua în jurul căreia s-a format

Apa lichidă este singurul solvent cunoscut în acest moment capabil să disocieze moleculele în interiorul celulelor vii, să asigure transportul compușilor și substanțelor nutritive și să permită eliminarea compușilor și substanțelor reziduale. Ca urmare, o planetă pe care viața să poată apărea și evolua trebuie să se afle la o distanță de steaua în jurul căreia s-a format, care să permită temperaturi de suprafață curpinse în intervalul 0 – 100ºC.

Planeta să graviteze în jurul unei stele potrivite

Organismele vii sunt capabile să se adapteze la variațiile luminozității stelei în jurul căreia gravitează planeta de origine, dar au nevoie de timp pentru asta. De aceea este exclus ca viața să poată apărea pe o planetă aflată în orbita unor stele variabile, foarte eruptive și/sau supermasive, a cărei/căror durată de existență este de numai câteva sute de milioane de ani.

Reclame

Un gând despre &8222;Cele trei conditii pentru ca o planeta sa fie „locuibila”&8221;

  1. Pingback: Probabilitatea existentei altor civilizatii in Univers | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s