Masurarea distantelor in astronomie: expansiunea universului

Paralaxe-Expansiunea-Universului
Dincolo de distanțele la care se află galaxiile din apropiata vecinătate a galaxiei noastre, nici un tip de paralaxă nu mai sunt suficient de precisă. De aceea, pentru a măsura distanțele cosmice mai mari de 3 miliarde de ani-lumină se folosesc alte metode cu o precizie relativă. Una dintre ele are la bază „fuga galaxiilor”, descoperită de astronomul american Edwin Hubble.

Galaxiile îndepărtate par să se îndepărteze una de alta și de Pământ, cu atât mai repede cu cât sunt mai îndepărtate de Pământ și una de alta. Acest fenomen a fost evidențiat prin observarea spectrului lor luminos, ale cărui linii specifice sunt cu atât mai deplasate spre roșu cu cât viteza cu care se îndepărtează este mai mare.

Relația dintre viteza de îndepărtare a galaxiilor (V) și distanța la care se află (D) este foarte simplă: D = V / H, unde H este o constantă, numit „constanta Hubble”. După cea mai recentă determinare, cu ajutorul observatorului spațial Planck, constanta Hubble are valoarea de 67,8±0,77 km/sec/Mpc. Utilizarea acestei relații a permis practic descoperirea dimensiunilor cu adevărat colosale ale Universului.


Glosar de termeni
Anul-lumină – distanța parcursă de lumină într-un an terestru adică 9469,68 miliarde km.
Mpc – megaparsec egal cu 1000 de parseci.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s