Un palid punct albastru

pale_blue_dot_1

Poate că nu există un exemplu mai bun pentru felul în care știința, cunoașterea, ne pot ajuta să devenim mai modești și mai înțelepți ca cel dat de Carl Sagan prin al său „punct albastru-pal”, imaginea Pământului realizată de sonda Voyager 1 de dincolo de orbita planetei Neptun. Așadar…

„Privit din acest loc îndepărtat, Pământul nu pare să prezinte vreun interes deosebit.

Dar pentru noi lucrurile stau altfel. Privește încă odată acel punct. El este “aici”. El este “acasă”. El este “noi”. Pe acest punct și-au trăit viața toți cei pe care îi iubești, toți cei pe care îi cunoști, toți oamenii de care ai auzit vreodată, toate ființele umane care au existat vreodată. Toate bucuriile și suferințele noastre, mii de religii, ideologii și doctrine economice pline de convingere, orice vânător și culegător, orice erou și orice laș, orice creator și orice distrugător de civilizații, orice rege și orice țăran, orice cuplu de îndrăgostiți, orice mamă și orice tată, orice copil, inventator sau explorator plin de speranță, orice învățător de morală, orice politician corupt, orice “supervedetă”, orice “conducător suprem”, orice sfânt și orice păcătos din istoria speciei noastre și-au trăit viețile acolo, pe un fir de praf suspendat pe o rază de lumină.

Pământul este o scenă foarte mică în vasta arenă cosmică. Gândește-te la râurile de sânge vărsat de toți generalii și împărații pentru a devenii în glorie și triumf stăpânii temporari ai unei fracțiuni din acest punct. Gândește-te la nesfârșitele cruzimi la care locuitorii unui colț al acestui pixel i-au supus pe locuitorii aproape imposibil de distins ai altui colț al acestuia, la cât de frecvente au fost neînțelegerile lor, la cât de dornici sunt să se ucidă între ei, la cât de intensă este ura lor.

Trufia noastră, importanța imaginară pe care ne-o dăm, iluzia că am avea vreo poziție privilegiată în Univers, sunt puse în discuție de acest punct slab luminos. Planeta noastră este un punct singuratic în imensul întuneric cosmic care îl învăluie. În bezna noastră, în toată imensitatea ei, nu există nici un indiciu că de undeva ar putea veni vreun ajutor care să ne salveze de noi înșine.

Pământul este singura planetă cu viață pe care o cunoaștem. Nu există nici o alta pe care specia noastră ar putea emigra în viitorul apropiat. Planete pe care le putem vizita există. Planete pe care să le colonizăm, încă nu. Ne place sau nu, pentru moment, singurul loc unde putem exista și de unde ne putem manifesta este Pământul.

S-a spus că astronomia este o activitate care învață modestia și construiește caractere. Nu există probabil o demonstrație mai bună a absurdității închipuirilor umane ca această imagine distantă a minusculei noastre lumi. Pentru mine, această imagine evidențiează obligația pe care o avem de a fi mai înțelegători și mai atenți unii cu alții, și de a proteja și prețui acest punct albastru-pal, singura casă pe care am cunoscut-o vreodată.”

O viziune asupra viitorului omului în spațiu

de Carl Sagan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s