Carl Sagan

Carl-Sagan

Mărimea și vârsta Cosmosului depășesc capacitatea noastră de a le înțelege. Pierdută undeva între imensitate și eternitate se găsește micuța noastră planetă. Din perspectivă cosmică, majoritatea preocupărilor umane par mărunte, lipsite de de semnificație. Și totuși, specia noastră este tânără, curioasă, curajoasă și promițătoare. În ultimele milenii, după căutări pasionante, noi oamenii am făcut cele mai uimitoare și mai neașteptate descoperiri legate de Cosmos și de locul nostru în acesta. Acestea ne reamintesc că noi oameni am evoluat pentru a ne pune întrebări, că înțelegerea este o bucurie iar cunoașterea principalul element al supraviețuirii noastre. Eu cred că viitorul nostru depinde tocmai de cât de bine vom cunoaște Cosmosul în care plutim ca un fir de praf în aerul dimineții.

(“Cosmos: Pe țărmul oceanului cosmic”)

Foarte cunoscut astronom (planetolog) și astrofizician american, Carl Sagan și-a adus o imensă contribuție la promovarea și popularizarea științei. A fost director al Laboratorului pentru studii planetare și profesor de astronomie David Duncan la Universitatea Cornell. A avut un rol deosebit de important în desfășurarea programelor Pioneer 10 și 11  de explorare a planetelor Jupiter și Saturn, Viking, de explorare și cercetare a planetei Marte, respectiv Voyager  de explorare și cercetare a sistemului nostru solar și a spațiului interstelar. Pentru acest rolul său în aceste misiuni a fost distins de NASA cu Medaliile pentru Realizări Științifice Excepționale și pentru Serviciu Public Deosebit, respectiv Premiul internațional Galabert pentru astronautică.

sagan_planets

A fost și președintele Diviziei pentru Științe Planetare a Asociației Americane pentru Astronomie, președintele Asociației Americane pentru Progesul Științei și președintele Secției de Planetologie a Uniunii Americane de Geofizică.

Carl Sagan a fost un pionier al exobiologiei și fondator al programului de căutare a inteligenței in Univers (SETI – Search for Extra-Terrestrial Intelligence). A participat la conceperea mesajelor către alte civilizații atașate la bordul sondelor Pioneer și Voyager.

ea9b8dded4cfd624_CarlSagan.xxxlarge_0

Carl Sagan a fost timp de 12 ani editor șef al principalei reviste de cercetare în planetologie, Icarus. A fost autorul a peste 600 de articole științifice și de popularizare a științei. Este cunoscut în lumea întreagă datorită cărților sale cu temă științifică, dar mai ales datorită serialului de televiziune Cosmos: Călătorie în Univers, cel mai vizionat program al televiziunii PBS înainte de 1990. Este unul dintre cele mai bune seriale documentare realizat vreodată, fiind difuzat în 60 de țări și distins cu premiile Peabody și Emmy.

Carl Sagan a fost autor, coautor sau editor a peste 20 de cărți dintre care amintesc Viața inteligentă în Univers, Conexiunea Cosmică, Dragonii Paradisului (pentru care a și primit Premiul Pulitzer pentru literatură în 1978), Șoaptele Pământului, Creierul lui BrocaCosmos (apărută împreună cu serialul documentar omonim, cea mai citită carte științifică în limba engleză din toate timpurile), romanul Contact (ecranizat în 1997, având-o în rolul principal pe actrița Jodie Foster) și nu în ultimul rând strălucitoarea operă de gândire științifică Lumea și demonii ei.

În anul 1975 a fost distins cu premiul “Joseph Priestley pentru contribuțiile sale excepționale la bunăstarea umanității.

Carl_Sagan_Planetary_Society

Dincolo însă de toate acestea, Carl Sagan a fost fără îndoială unul dintre cei mai remarcabili (dacă nu chiar cel mai remarcabil) umaniști, promotori ai cunoașterii și gânditori ai secolului 20. A fost și este apreciat unanim pentru echilibrul gândirii, generozitatea și deschiderea către înțelegere cu care a abordat unele dintre cele mai delicate probleme intelectuale ale prezentului, în special pentru viziunea sa unică, modestă, simplă, deschisă și foarte profundă asupra relației noastre cu realitatea și cu căile în care putem ajunge la înțelegerea acesteia.

Pentru mine, Carl Sagan a fost cel care mi-a deschis ochii către știință și apetitul pentru cunoaștere, încă de la o vârstă fragedă. Pentru aceasta el a fost și va rămâne mereu un model și un adevărat părinte intelectual.

Reclame

6 gânduri despre &8222;Carl Sagan&8221;

  1. Pingback: Despre toate pe scurt | Vorbind Despre

  2. Pingback: Lumea si demonii ei: stiinta ca lumina in intuneric | Vorbind Despre

  3. Pingback: Contact | Vorbind Despre

  4. Pingback: Einstein. Bucuria gandirii | Vorbind Despre

  5. Pingback: Cosmos | Vorbind Despre

  6. Pingback: Diversitatea experientei stiintifice | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s