Luminozitatea instrumentului astronomic

5355DB93-6F02-4E4E-A833-DFEC6FE67EAD

În luarea deciziei de cumpărare a instrumentului astronomic, criteriul luminozității este cel mai important, dintre cele legate direct de caracteristicile sale, deoarece descrie adevăratele posibilități de observație pe care vi le poate oferi instrumentul. În același timp, este și unul dintre cel mai puțin înțelese criterii, mai ales de către novici.

În general, astronomii amatori începători, în căutarea primului lor instrument, sunt convinși că ceea ce este important este cât de mult mărește acesta. Lucrurile nu stau însă așa. Ceea ce contează, ca cel mai important criteriu, este luminozitatea instrumentului. Mai exact este vorba de cantitatea de lumină pe care o recepționează instrumentul, în funcție de diametrul obiectivului său. Luminozitatea unui instrument este apreciată în funcție de strălucirea aparentă (magnitudinea) a celor mai slabi aștri a căror lumină o poate recepționa.

Screen-Shot-2014-08-05-at-20.52.00

Ce înseamnă această definiție? Că în funcție de diametrul obiectivului său, fiecare instrument are o magnitudine limită. Ceea ce înseamnă că ne permite să observăm numai aștrii cu o strălucire aparentă mai mare decât aceasta. De aici putem evident deduce că interesul oricărui astronom amator este acela de a avea un instrument cu un diametru al obiectivului cât mai mare pentru a putea observa aștrii cât mai puțin luminoși.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s