Cel mai mare vulcan de pe Pamant

Masivul din imagine este Tamu, un vulcan aparent stins care tocmai a fost recunoscut ca atare. Ceea ce impresionează la el sunt însă dimensiunile sale amețitoare: o suprafață de 310 000 kmp (suprafața insulelor britanice), 450 de km lățime și 4000 de metri înălțime.

Aflat la 1500 de km de țărmurile Japoniei, acest masiv era cunoscut încă din anii ’60 dar era considerat a fi format din mai mulți vulcani. Analize recente al eșantioanelor și a structurii sale au arătat că în realitate, este vorba de un singur vulcan și încă unul extraordinar. Este de 50 de ori mai impozant decât Mauna Kea și Mauna Loa (Hawaii), cei doi cei mai mari vulcani activi de pe Pământ. Dimensiunile vulcanului Tamu îl apropie mai mault de Olympus Mons, vulcanul aflat pe planeta Marte și cosiderat ca cea mai masivă formă de relief din sistemul nostru solar.

Acum, cercetătorii consideră că vulcanul Tamu ar putea constitui sursa unor ipoteze inedite și interesante privind formarea și felul în care au evoluat și evoluează vulcanii pe planeta noastră.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s