Stelele si obiectele ceresti circumpolare

AB4ED448-6802-4359-8C7F-94CB7322EF8B

Nu trebuie să fii un mare astronom pentru a ști că, datorită rotației Pământului în jurul axei proprii, majoritatea stelelor și obiectelor cerești nu sunt vizibile în fiecare noapte a anului. Majoritatea, deoarece orice observator suficient de atent a remarcat deja că unele dintre acestea, aflate într-o anumită parte a cerului, pot fi observate în fiecare noapte a anului, chiar dacă în poziții diferite.

F9BBD231-F4CD-40B2-BEC8-66C5D56F97CBDacă prelungim imaginar axa de rotație a Pământului, ea va „străpunge” (tot imaginar) bolta cerească într-un punct care reprezintă polul ceresc nord, în emisfera nordică, și polul ceresc sud, în emisfera sudică. Din România, la fel ca din toate țările aflate în emisfare nordică, numai polul ceresc Nord este vizibil.

Polul ceresc Nord este poziționat deasupra orizontului nordic la o „înălțime” (măsurată în grade de unghi) egală cu latitudinea locului de observație. Astfel, la București, polul ceresc Nord este poziționat la o „înălțime” de 44º și 26′ deasupra orizontului nordic. Datorită rotației Pământului în jurul axei sale, toată bolta cereasă pare să se rotească în jurul acestui pol ceresc și majoritatea stelelor răsar de la est și apun la vest.

B67927D8-25AF-467B-BB62-D52CBE622493

Totuși, o minoritate de stele și obiecte cerești aflate la o distanță de polul ceresc inferioară latitudinii locului de observație, nu apun și nu răsar niciodată. În schimb, descriu în mișcarea lor aparentă, cercuri centrate pe polul ceresc. Aceste stele, obiecte cerești și constelațiile din care fac parte, sunt denumite „circumpolare”.

62517516-BED9-4806-9CD6-1D745564B06C

Efectul practic, pentru observator, este că aceste stele și obiecte cerești și zona din bolta cerească unde se află, sunt vizibile în fiecare noapte a anului. Doar poziția lor se schimbă. În România, și în toate țările aflate la aceeași latitudine, constelațiile circumpolare sunt Ursa Mare, Ursa Mică, Dragonul, Cefeu, Cassiopeia și Girafa. Lor lise adaugă stele și obiectele cerești încrise în constelații care sunt numai parțial circumpolare.

În timpul rotației lor aparente în jurul polului ceresc, constelațile, stelele și toate obiectele cerești circumpolare, trec pe la meridianul locului de două ori pe zi. O dată atunci când se află între pol și zenit (trecerea superioară) și a doua oară atunci când se află între pol și orizont (trecerea inferioară).

constelatii-circumpolare

Pentru a observa în condiții optime stelele și obiectele cerești circumpolare, astronomul amator trebuie să o facă în perioada anului când acestea sunt la trecerea superioară la meridian în timpul noții și se află prin urmare la cea mai mare înălțime pe cer.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Stelele si obiectele ceresti circumpolare&8221;

  1. Pingback: Impresionanta La Superba | Vorbind Despre

  2. Pingback: Discretul dar foarte interesantul roi M103 | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s