Cel mai lung canion de pe Pamant

Nu a fost cunoscut până în prezent deoarece era invizibil, ascuns sub 2 km de gheață, în nordul celei mai mari insule de pe Pământ, Greonlanda. În ciuda discreției aparente, este cea mai mare fractură a scoarței cunoscută și a fost descoperit după compilarea datelor obținute prin observații radar și de satelit, timp de 40 de ani.

Descoperit de o echipă internațională de cercetători, canionul are o lungime de aproape 750 de km, întinzându-se din centrul insulei până în nordul acesteia. Are o adâncime de până la 800 de metri, fiind mai lung decât  canionul Yarlung Tsangpo (China) cu o lungime de 500 de km și decât Marele Canion din Colorado (SUA), cu o lungime de 450 de km. Totuși este mai puțin adânc decât ele, primul având o adâncime de 5000 de metri iar al doilea de 2000 de metri.

Canionul groenlandez este o formațiune geologică unică, diferită de toate cele cunoscute. El s-a format în urmă cu 3,5 milioane de ani, anterior calotei glaciare care acoperă insula. Studierea sa în continuare ar putea permite mai buna cunoaștere a mecanismelor care stau la originea formării acestui tip de formațiune geologică.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s