Avantajele folosirii trepiedului in fotografie

silhouette-photographer-tripod-sunset-sunrise

Toți fotografii amatori știu că nu pot realiza fotografii fără aparat fotografic și (eventual) fără obiective. Mulți dintre ei însă uită că la fel de necesar este și trepiedul. O vorbă care circulă în rândul fotografilor amatori cu experiență sau profesioniști spune că în fotografie, cel mai bun obiectiv este trepiedul. Și pe bună dreptate.

Deși utilizarea trepiedului se poate dovedi adesea incomodă și frustrantă, suportul stabil pe care îl oferă, atât în interior cât și în exterior, ne poate aduce o serie de avantaje importante în realizarea unei fotografii, indiferent de felul aparatului fotografic pe care îl folosim (reflex, compact, unele telefoane mobile). Astfel…

  • Susținând foarte bine aparatul fotografic, trepiedul elimină vibrațiile acestuia și ne permite să realizăm fotografii foarte clare. Mult mai clare chiar și decât ceea ce permite sistemul de stabilizare a imaginii încorporat (care de altfel se recomandă să fie închis atunci când se folosește trepiedul).
  • Eliminarea vibrațiilor ne permite să folosim cu rezultate foarte bune și fără probleme, sensibilitățile mari ale senzorului aparatului sau ale filmului foto, respectiv timpii de expunere cei mai potriviți situației în care fotografiem.
  • Menținând aparatul fotografic în poziție, trepiedul ne permite să studiem cu grijă compoziția și încadrarea imaginii pe care urmează să o realizăm. Astfel, putem regla înălțimea, unghiul și parametrii aparatului până când încadrarea este exact așa cum dorim

7419481410_f01f5f8d4b_z

Pentru a beneficia de aceste importante avantaje ale trepiedului în crearea imaginilor, fotografii de studio folosesc modele mari și grele dar și foarte eficace. În același scop, pentru fotografia de exterior și de călătorie sunt însă necesare modele mai mici și mai ușoare. Atenție însă, un trepied prea mic și/sau prea ușor ne poate împiedica să beneficiem pe deplin toate avantajele folosirii unui astfel de accesoriu. Dar și unul prea mare poate avea același rezultat negativ dacă din cauza dimensiunilor sale este condamnat să rămână închis într-o debara.

De aceea, măsura în care vom beneficia de avantajele pe care le oferă folosirea trepiedul în fotografie trebuie să fie primele criterii la cumpărarea sa.

Reclame

Un gând despre &8222;Avantajele folosirii trepiedului in fotografie&8221;

  1. Pingback: Criterii de alegere a trepiedului fotografic | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s