Visul involburat al celor noua

Visul-involburatautor: Kim Man-Jung

Fără să intru în detalii (vă las vouă plăcerea de a parcurge această carte frumoasă), povestea pleacă de la momentul în care Săng-Jin, preot budist și discipol al Marelui Maestru Yoo-Gwan, se îndrăgosteşte de cele opt zâne mesagere pe care le zăreşte pe un pod, pe Vârful cu Lotuşi, în drumul de întoarcere de la Palatul de Cleştar. Şi zânele, şi tânărul discipol sunt trimişi în Infern şi apoi în exil în lumea oamenilor. Săng-Jin renaşte ca So-Yoo, într-o familie săracă, la marginea Imperiului Chinez. Datorită calităților sale (inteligență, frumusețe, talent poetic) ajunge însă un mare învăţat, înalt funcţionar, general victorios, prim ministru și al doilea om după împărat, având o viață lungă și plină de fericire și belșug.

Cartea este la nivel fundamental un roman de inițiere (Bildungsroman). Viața de om obișnuit dar cu un destin privilegiat a lui Săng-Jin/So-Yoo, întâmplările spectaculoase, întâlnirile miraculoase și aventura, au sensul de a îi deschide ochii către adevărata semnificație a eliberării spirituale de materialul lumii umane. De a-l educa în sensul înțelegerii valorilor fundamentale ale vieții. Pentru a susține această idee, autorul folosește un concept filosofic foarte apreciat în gândirea orientului îndepărtat: dificultatea de a discerne între realitate și vis. O parabolă provocatoare intelectual, strâns legată de înțelegerea naturii realității, pe care am mai întâlnit-o și cu alte ocazii (lecturi sau filme) și la care mă gândesc și eu adesea.

Însă dincolo de ideea fundamentală şi de parabola vieţii ca vis, romanul este şi unul de atmosferă orientală, unde ritualurile, dansurile, versurile, fastul costumelor și chiar și anumite elemente de istorie a Chinei, dau un alt înţeles vieţii cotidiene, complet diferit de cel din tradiţia europeană și deci cu atât mai fascinant. De aceea, indiferent de care dintre laturi o preferați, Visul învolburat al celor nouă este un roman foarte frumos pe care vi-l recomand spre lectură.


Despre autor

Kim Man-Jung (1637-1692) este unul dintre marii scriitori clasici coreeni. Provenit dintr-o familie de cărturari, el însuși ajungând înalt functionar, cade în dizgrație și este exilat, în anul 1689, pe o insulă în extremitatea sudică a ținuturilor coreene.

Kim Man-Jung

Kim Man-Jung

Acolo va scrie Visul învolburat al celor nouă, roman a cărui acțiune, deși se petrece în China, este profund influențată de viziunea coreeană asupra elementelor cotidiene ale vieții și asupra relațiilor dintre oameni.


Unele observații editoriale

Deși cartea în ediția publicată de Editura Paralela 45 beneficiază de o traducere excelentă, realizată de Tae Hyun Oum, nu pot spune același lucru și despre aspectul tehnic și ilustrativ al cărții. Pe lângă faptul că prezența ilustrațiilor ar fi reprezentat un plus (deși lipsa lor vă stimulează imaginația în timpul lecturii) coperta principală este în cea mai mare suferință. Deși autorul cărții este coreean iar acțiunea se petrece în China, coperta este ilustrată cu elemente de cultură japoneză atât de evidente încât uneori sunt sipărătoare. Din păcate, editura nu ne precizează cine este autorul atât de neinspirat și nepriceput al coperții principale. Totuși, pentru a vedea latura bună a lucrurilor, voi spune că această ediție a cărții, în ciuda intenției autorului, devine în acest fel o îmbinare a trei civilizații orientale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s