M60-UDC1, galaxia nucleu

The density of stars in M60-UCD1 is 15,000 times greater than found in Earth's neighborhood in the Milky Way.

Aflată la marginea roiului de galaxii din constelația Fecioarei, M60-UCD1 este o galaxie pitică cu o concentrație stelară de 15 000 de ori mai mare decât regiunea galaxiei noastre în care se află Soarele. Galaxia a fost descoperită cu ajutorul Telescopului Spațial Hubble și de la bun început s-a pus problema felului în care s-a format.

Cu ajutorul telescopului Chandra, astronomii au descoperit în centru galaxiei pitice o sursă puternică de raze X, foarte probabil o gaură neagră supermasivă, de 100 000 până la de 10 milioane de ori mai masivă decât Soarele. O gaură neagră mult prea masivă pentru o galaxie atât de mică ceea ce sugerează că M60-UCD1 a fost anterior de 50 până la de 200 de ori mai mare, înainte de a intra probabil în coliziune cu o altă galaxie. În urma probabilei coliziuni, galaxia acum pititcă a fost “dezbrăcată” de toate regiunile sale exterioare și redusă la un nucleu minuscul ultraconcentrat în stele.

Pentru a înțelege mai bine cât de concentrate sunt stelele în galaxia M60-UCD1 ne putem imagina că dacă galaxia noastră ar fi la fel concentrată, privind pe cerul nopții am vedea stelele de 25 de ori mai apropiate unele de altele. Vecina noastră cea mai apropiată, steaua Alfa Centauri s-ar afla la o distanță de numai 0,17 ani-lumină, în loc de 4,3. Fondul cerului ar fi la fel de negru dar aștrii ar apărea ca niște puncte mult mai strălucitoare. Atât de strălucitoare că am putea citi la lumina stelelor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s