Nebuloasa planetara din constelatia Lira

7154259754_a3f4f679a8_z

Cea mai cunoscută dintre nebuloasele planetare, cea din constelația Lira, a fost descoperită în anul 1779 de astronomul francez Antoine Darquier de Pellepoix, cu ajutorul unui telescop cu diametrul de 75 de mm. Charles Messier o redescoperă și o înscrie în la fel de cunoscutul său catalog la poziția 57. De unde denumirea de catalog de M57.

Aflată al o distanță de aproximativ 2300 de ani-lumină de Pământ, nebuloasa planetară (sau inelară) din constelația Lira are un diametru real de 0,5 – 1 an-lumină, un diametru aparent mic, de aproximativ un minut de arc și o magnitudine aparentă de 9,3.

Steaua centrală care care a dat naștere nebuloasei prin expulzarea straturilor sale exterioare (o stea de tip solar) este una albastră cu o temperatură la suprafață de 75 000 ºC. Aflată în faza de stingere lentă către pitică albă, ea va mai lumina nebuoasa pentru câteva mii de ani în viitor.

M57_The_Ring_Nebula

Nebuloasa este alcătuită în cea mai mare parte din hidrogen și heliu ionizat dar mai include în compoziția sa și oxigen, neon, fier și azot. Norul inelar, mai extins în realitate decât partea vizibilă prin telescoape optice obișnuite, se extinde în prezent cu o viteză de 38 km/sec. Diametrul aparent al nebuloasei crește cu o secundă de arc pe secol.

lyrcr-tNebuloasa planetară din Lira este una dintre ținetele preferate ale astronomilor amatori începători deoarece est ușor de găsit pe cer. Este situată între stelele Sulafat și Sheliak din constelația Lira, ambele vizibile ușor cu ochiul liber.

Din cauza diametrului și magnitudinii aparente, nu puteți repera nebuloasa planetară cu ochiul liber și nici cu un binoclu mic. În schimb, o puteți identificata relativ ușor cu ajutorul lunetei căutătoare a telescopului sau cu un telescope cu diametrul 02678aobiectivului începând de la 60, 80 sau 100 de mm deoarece strălucirea sa la suprafață este destul de mare. De aceea nebuloasa este spectaculoasă chiar și atunci când o observați pe cerul orașului.

O mărire de 50 – 100 de ori este de preferat pentru a putea să distingeți forma de inel ușor cețos și incolor a nebuloasei. Observarea stelei centrale, cu o magnitudine aparentă de 14,7, se poate face numai cu instrumente mai mari. În plus, este necesară experiență în realizarea observațiilor vizuale și condiții de vizibilitate excelente.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s