Culorile stelei Albireo

albireo

Datorită formei sale, constelația Lebăda mai este denumită și Crucea Nordului. “Capul” lebedei este marcat de steaua beta (β Cyg), cu numele tradițional de Albireo, povenit din traduceri greșite și neînțelegeri. Deși cu ochiul liber apare ca o stea obișnuită, observată printr-un instrument astronomic ea apare ca o stea dublă.

02-triangle-albireoAlbireo a fost identificată ca stea dublă în anul 1755 de Bradley, care a și înscris-o în catalogul care îi poartă numele. Totuși, nu se cunoaște cu certitudine dacă este vorba de un sistem binar sau de o dublă optică. Dacă ar fi vorba de un sistem binar, perioada orbitală a celor dou componente ale sale ar fi de 75 până la 214 mii de ani.

Albireo este una dintre stelele duble observată cel mai frecvent de către astronomii amatori. Componente sale (Albireo A și Albireo B) au magnitudini de 3,2 și respectiv 5,4 și se află la o distanță unghiulară care permite observarea lor ușoară cu binoclul. Se remarcă prin culorile lor spectaculoase, Albireo A fiind galben aurie iar Albireo B de culoarea safirului. Culori reale, datorate compoziției chimice a celor stele și nu unui efect de contrast ca în cazul altor stele duble.

albireoAlbireo se află la o distanță de Pământ de aproximativ 380 de ani-lumină. Albireo A este la rândul său o stea dublă (Aa și Ac). Comparată cu Soarele, Albireo Aa este o stea de 950 de ori mai strălucitoare și de 50 de ori mai mare. Albireo Ac este de 100 de ori mai luminoasă și de 3,2 ori mai mare decât Soarele. Albireo B este de 190 de ori mai luminoasă și de 3,3 ori mai mare decât Soarele. Privite de pe Albireo B, Albireo Aa și Ac ar apărea ca doi aștri aflați unul față de celălalt la o distanță egală cu diametrul Lunii pline, unul de culoare aurie strălucind de 35 de ori mai intens decât Luna, iar celălalt de culoare albastră, de 18 ori mai strălucitor decât Luna.

Așadar, chiar dacă prin binoclu pot fi admirate numai Albireo A și Albireo B, cele două formează o stea dublă superbă, de observat cât mai des.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s