Tarazed cea discreta

GamAql-2005-06-03-AdpAdd-2x2

Ușor de observat cu ochiul liber chiar și din oraș, steaua Tarazed din constelația Vulturul (astronomic gamma Aquilae), face mai rar subiectul observațiilor astronomice ale amatorilor deoarece aceștia sunt atrași de Altair (alfa Aquilae), vecina sa cu mult mai strălucitoare. Totuși, steaua Tarazed este un astru fascinant.

Denumirea ei tradițională este una dintre puținele care nu are origine arabă ci persană, făcând referire la denumirea care era atribuită de persani (“Scara cerească”) stelei Altair și celor două stele învecinate dintre care una este Tarazed.

Cu o magnitudine de 2,7 și fiind aflată la o distanță de Pământ de 460 de ani-lumină, Tarazed este în aparență mult mai puțin strălucitoare decât Altair, poziționată la o distanță de numai 16,7 ani-lumină. În realitate însă, Tarazed este o gigantă roșie de de 300 de ori mai luminoasă și de 50 de ori mai mare decât modesta Altair…care la rândul său este 10 ori mai luminoasă decât Soarele. Așadar, comparată direct cu Soarele, Tarazed este de aproape 3000 de ori mai luminoasă și de 110 ori mai mare. Cu un diametru cât jumătatea distanței Pământ-Soare, dacă s-ar afla în locul Soarelui, Tarazed s-ar vedea pe cer de 60 de ori mai mare. Este atât de mare încât, și datorită distanței, se numără printre puținele stele care poate fi observată nu doar ca un punct ci ca un disc, chiar dacă unul foarte mic.

altairwide1

Steaua Tarazed este un tip rar de stea care prezintă caracteristici atât ale stelelor gigante luminoase care produc un vânt stelar rece, cât și ale stelelor gigante mai puțin luminoase având straturi exterioare foarte fierbinți. Luminozitatea stelei și temperatura ei indică faptul că este de numai 5 ori mai masivă decât Soarele, deci și o soartă asemănătoare.

Tarazed are o “speranță de viață” redusă. Cu o vârstă de puțin peste 100 de milioane de ani, foarte probabil că steaua se alimentează deja cu heliu pe care îl transformă în carbon. Ca urmare, în câteva milioane de ani, straturile ei exterioare vor forma o nebuloasă planetară, în timp ce nucleul său va deveni o pitică albă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s