„Profunzimea campului” in fotografie

20130701_001-3

În lumea fotografiei, se consideră că ce face adesea diferența dintre un fotograf începător și unul experimentat este capacitatea de a stăpâni profunzimea câmpului. Ea este unul din aspectele tehnice și artistice ale fotografiei mai dificil de învățat și controlat dar odată stăpânit, ne permite să realizăm fotografii de mare valoare din ambele puncte de vedere. Este în același timp aspectul tehnic de care m-am “lovit” dar și care m-a fascinat încă din primul moment în care am pus ochiul la vizorul unui aparat fotografic SLR.

Profunzimea câmpului corespunde zonei de claritate acceptabilă într-o imagine. Aceasta înseamnă că numai subiectul, pe care s-a făcut punerea la punct, și toate detaliile aflate la aceeași distanță de aparat cu subiectul, vor fi clare. Celelalte detalii ale imaginii aflate în fața și în spatele subiectului vor fi mai mult sau mai puțin clare, în funcție de felul în care folosim factorii care determină profunzimea câmpului. Voi vorbi despre ei în continuare.

Distanța focală a obiectivului aparatului de fotografiat

Utilizând obiective cu distanțe focale diferite (sau un zoom), putem varia profunzimea câmpului și implicit numărul de elemente din imagine care vor apărea clare, indiferent de poziția față de acestea și de subiect. Obiectivele fotografice cu distanță focală mare (lungi) cuprinse între 300 și 600 de mm (la fel și aparatele compacte setate pe zoom optic), produc imagini cu o profunzime de câmp redusă, în care numai subiectul apare clar. Obiectivele cu distanță focală mică (scurte) cuprinse între 28 și 35 de mm, extind foarte mult profunzimea câmpului.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trebuie precizat că deși aceste valori ale distanței focale (valabile pentru formatul clasic 24×35 mm) sunt ușor diferite în funcție de mărimea senzorului aparatului de fotografiat, efectul asupra profunzimii câmpului rămâne în esență același.

Distanța față de subiect

Atunci când ne apropiem de subiect, profunzimea câmpului se reduce. Într-o imagine în prim plan foarte apropiat, zona de claritate se măsoară în milimetri. În schimb, dacă fotografiem un oraș aflat în depărtare, pe orizont, profunzimea câmpului va fi considerabilă.

Unde facem punerea la punct

O treime din profunzimea câmpului (zona de claritate) a unei imagini se află în fața elementului asupra căruia punem la punct imaginea, restul de două treimi fiind în spatele lui (regulă valabilă pentru toate situațiile de fotografiere, cu excepția măririlor extreme). Astfel, pentru a obține o profunzime de câmp mare, trebuie să vizăm și să punem imaginea la punct pe zona aflată la o treime din distanță, pornind de la marginea de jos a cadrului dat de aparat, folosind o deschidere mică a obiectivului.

Deschiderea obiectivului (f/)

O deschidere mare a obiectivul fotografic (f/ are valori mici) va produce o profunzime a câmpului limitată. O deschidere mică a obiectivului (f/ are valori mici) mărește zona de claritate din imagine. Dacă reducem deschiderea obiectivului fotografic de la f/5,6 la f/8, f/11 ș.a.m.d., profunzimea câmpului ve crește. La o dechidere de f/22, ea este foarte mare, în condițiile factorilor menționați.

Screen-Shot-2014-07-13-at-21.40.49

În cazul aparatelor compacte sau a telefoanelor mobile, nu putem preselecta direct deschiderea obiectivului. Totuși, programele automate permit într-o oarecare măsură controlul asupra profunzimii câmpului. Astfel, programul general sau cel pentru peisaj permit folosirea unor deschideri mici ale obiectivelor. În schimb programele pentru portret sau lumină scăzută, permit utilizarea unor deschideri mai mari ale obiectivului.

Trebuie precizat însă că majoritatea aparatelor compacte posedă obiective cu deschidere mică și foarte mică, mai ales pentru distanțele focale mari, ceea ce contrabalansează oarecum efectul respectivelor programe automate asupra profunzimii câmpului.


Odată ce am avut în vedere toți acești factori (sau pe aceea dintre ei care corespund situației în care fotografiem) și am stabilit profunzimea câmpului, aceasta trebuie verificată, pentru a ne da seama dacă am luat cea mai potrivită decizie, în raport cu ce imagine dorim să obținem.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s