Telescoapele compacte

travelScope_1170x425

O categorie de instrumente astronomice care include atât lunete (refractoare) cât și telescoape reflectoare, și unele și altele cu dimensiuni reduse dar puternice și având o optică de o calitate ireproșabilă.


Refractor compact

Refractor compact

Refractoarele compacte sunt considerate a fi cele cu o distanță focală mai scurtă de 700 de mm. Scurtarea distanței focale în cazul unei lunete astronomice afectează calitatea imaginii prin scăderea constrastului și creșterea aberației cromatice, cauzate de forma lentilelor. Acesta este principalul  dezavantaj al refactoarelor compacte, dat fiind că avantajele și dezavantajele lor sunt în general aceleași cu ale telescopului refractor obișnuit. Pentru a compensa dezavantajul optic, la realizarea obiectivului unui refractor compact se folosește sticlă specială, care reduce efectele optice negative. În același timp însă, crește prețul acestor instrumente, ca un al doilea dezavantaj important.


Telescop reflector compact

Telescop reflector compact

Telescoapele reflectoare Newton compacte sunt caracterizate prin diametru mai mic al obiectivului (de obicei nu ai mare de 90 de mm) și prin sistemul de susținere (montura) mai simplă care permite o manevrare mai ușoară. Aceasta mai ales deoarece aceste telescoape sunt destinate cu precădere astronomilor amatori începători sau copiilor care fac primii pași în cunoașterea universului. Atunci când optica este de calitate, avantajele și dezavantajele acestor instrumente compacte sunt aceleași cu ale telescoapelor reflectoare newton mai mari. Sigur, sub rezerva limitărilor impuse de diametrul mai mic al obiectivului.


Fără îndoială însă, vedetele categoriei sunt telescoapele tip Maksutov-Cassegrain. Sunt telescoape catadioptrice, la fel ca cele Schmidt-Cassegrain, dar lama corectoare frontală (cu aceeași funcție de corectare a efectelor optice generate de oglinda sferică a telescopului) are o formă concavă (menisc). Cele mai populare astfel de telescopape sunt cele având diametrul obiectivului de 90 de mm. Mai cu seamă că  instrumente cu diametre mai mari sunt greu de realizat (mai ales meniscul frontal) și ca atare sunt foarte scumpe. Și în cazul acestui tip de telescop catadioptric, avantajele și dezavantajele sunt aceleași cu ale telescopului Schmidt-Cassegrain, cu excepția poate a dezavantajului suplimentar că adaptarea la temperatura ambiantă a opticii instrumentului este mai greoaie.

61oQK6M8MML._SL1305_

În ansamblu, în condițiile diametrului mai mic al obiectivului, principalele atuuri ale telescoapelor compacte sunt versatilitatea, portabilitatea și faptul că pot fi utilizate în orice condiții de observație. Sunt telescoape care adesea beneficiază de dotări electronice care permit direcționarea lor automată către obiectele cerești observate.


Telescoapele compacte sunt recomandate în general astronomilor amatori care călătoresc mult și nu caută neapărat un anume loc pentru observații. Sunt de asemenea recomandate astronomilor amatori care vor să profite de orice ocazie pentru a face observații interesante.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s