Sulafat din Lira

lyrcr-t

Steaua cu numele Sulafat (astronomic Gama Lyrae), conturează baza micuței dar spectaculoasei constelații Lira, dominată de strălucitoarea stea Vega. În luna iulie, la latitudini nordice mijlocii, această stea vizibilă cu ochiul liber (magnitudinea sa aparentă este 3,3) trece exact pe la zenit între miezul nopții și ora 1 a dimineții.

Aflată la o distanță de Pământ de 620 de ani lumină (sau 190 de parseci), Sulafat este o gigantă albastră de cinci ori mai masivă, de 14 ori mai mare și de două mii de ori mai strălucitoare decât Soarele.

În anul 1909, astronomul canadian Samuel A. Mitchell a emis ipoteza că Sulafat ar fi o stea dublă spectroscopică cu o perioadă de rotație a ipotateicelor sale componente de 25,6 zile. Totuși, deși aparent o confirmare a acestui statut a venit în anul 2001, în prezent astronomii consideră că Sulafat este o stea unică dar având o viteză de rotație foarte mare pentru clasa de stele din care face parte.

Steaua Sulafat s-a format în urmă cu aproximativ 100 de mii de ani și va deveni într-un timp relativ scurt o gigantă roșie. Un stadiu de evoluție stelară pe care îl va atinge în aproximativ 200000 de ani, după care timp de alți 20000 de mii de ani va împrăștia în spațiu o mare parte din masa sa pentru a se va stinge lent sub forma unei pitice albe. În etapă finală a existenței sale, steaua va deveni o nebuloasă planetară, obiect destinat spre observare telescoapelor astronomilor din acel viitor îndepărtat.

Reclame

Un gând despre &8222;Sulafat din Lira&8221;

  1. Pingback: Astronomie cu telescopul: nebuloasa planetara din constelatia Lira | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s