Telescopul Schmidt-Cassegrain (Catadioptric)

C8_smaller

Este în esență tot un telescop reflector dar spre diferență de cel de tip Newton, formula sa optică presupune un număr mai mare de oglinzi și o lamă corectoare din sticlă foarte fină, montată la deschiderea instrumentului. Se obține în acest fel un instrument care, la același diametru, putere și la o calitate a imaginii superioară, are dimensiuni de două până la de patru ori mai reduse comparativ cu un telescop reflector tip Newton. Ca un exemplu, un telescop de acest tip cu diametrul obiectivului de 20 de cm, poate avea o distanță focală a obiectivului de 2 metri la o lungime  a tubului de numai 50 de cm.

Sistemul optic specific conferă acestui tip de telescop o parte dintre avantajele în utilizare ale lunetei, păstrând și avantajele telescopului tip Newton. Astfel, poate fi transportat relativ cu ușurință, chiar și atunci când diametrul obiectivului este mare. Este luminos iar definiția imaginii este excelentă. Este foarte potrivit atât pentru observarea planetelor cât și a nebuloaselor și galaxiilor și mai ales, permite realizarea unor fotografii astronomice de cea mai bună calitate.

Principiul de funcționare a telescopului catadioptric

Principiul de funcționare a telescopului catadioptric

Are relativ puține dezavantaje în special legate de accesibilitate (prețul său este mai mare decât al unui telescop tip Newton la aceeiași parametri optici), de întreținere (apariția condensului  – care poate să și înghețe – pe lama frontală de sticlă corectoare, ceea ce necesită utilizarea de sisteme anticondens) și de adaptare la condițiile exterioare (adaptarea lamei corectoare și a sistemului optic interior la temperatura aerului, poate dura mai mult decât în cazul unui telescop de tip Newton).

Acest tip de telescop este foarte potrivit pentru astronomii amatori care preferă sau trebuie să se deplaseze în căutarea celor mai bune condiții de observație, având la dispoziție un instrument de mare luminozitate, și care au acumulat o oarecare experiență în activitatea astronomică. Majoritatea observatoarelor astronomice  ale amatorilor avansați sunt dotate cu acest tip de telescop.

Reclame

Un gând despre &8222;Telescopul Schmidt-Cassegrain (Catadioptric)&8221;

  1. Pingback: Telescoapele compacte | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s