Telescopul (telescopul reflector sau reflectorul)

telescope1

Instrumentul în general denumit “telescop”, spre diferență de lunetă, are ca obiectiv o oglindă concavă care recepționează lumina astrului observat și o reflectă pentru a forma o imagine reală a acestuia. Oglinda, așezată în spatele instrumentului, se prezintă ca un disc ușor adâncit și îmbrăcat cu un strat metalic reflectorizant (cel mai adesea aluminiu). Lumina reflectată de ea este preluată de o a doua oglindă aflată în partea din față a instrumentului, și îndreptată spre una din lateralele acestuia unde se formează imaginea obiectului observat. Ea este privită de astronomul amator tot cu ajutorul unui ocular. De la această configurație optică provine denumirea acestui tip de instrument de “reflector” sau telescop reflector. Ea a fost pusă la punct de matematicianul și fizicianul Isaac Newton, motiv pentru care este denumită “tip Newton”.

Schema de funcționare a telescopului reflector

Schema de funcționare a telescopului reflector

Telescopul reflector poate fi instalat atât pe un trepied cu ajutorul unei monturi, cât și pe sisteme de susținere mai simple care permit o manevrare mai ușoară. Voi vorbi despre aceste sisteme înr-un articol următor.

asy-20010522-00997-orig-lg

Principalele avantaje ale telescopului reflector sunt manevrabilitatea sa foarte bună chiar și la diametre foarte mari ale obiectivului și accesibilitatea mai mare a instrumentelor cu diametre mari. De asemenea, este un instrument foarte bine adaptat pentru observarea nebuloaselor și galaxiilor iar imaginea pe care o produce este impresionantă și foarte luminoasă atunci când diametrul obiectivului este mare.

În schimb, ca dezavantaje, telescopul reflector necesită reglarea opticii dacă nu neapărat înaintea fiecărei sesiuni de observații, cel puțin la perioade scurte și regulate de timp. Optica reflectorului presupune o întreținere mai delicată iar stratul metalic al oglinzilor trebuie refăcut la perioade regulate. În sfârșit, telescopul reflector nu este foarte bine adaptat la realizarea fotografiei astronomice.

Telescoapele reflectoare cu diametre ale obiectivului cuprinse între 75 și 135 de mm sunt cele mai potrivite pentru astronomul amator începător. În schimb, instrumentele cu diametrul obiectivului cuprins între 150 și 460 de mm permit astrononului amator experimentat să se orienteze către un nivel semiprofesionist de practicare a astronomiei.

Reclame

4 gânduri despre &8222;Telescopul (telescopul reflector sau reflectorul)&8221;

  1. Pingback: Supernova uitata | Vorbind Despre

  2. Pingback: Radiotelescopul, un altfel de telescop reflector | Vorbind Despre

  3. Pingback: Telescoapele compacte | Vorbind Despre

  4. Pingback: Telescopul Schmidt-Cassegrain (Catadioptric) | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s