Luneta astronomica (telescopul refractor – refractorul)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luneta astronomică este primul instrument optic cu care s-au făcut observații astronomice. Galileo Galilei, deși nu a fost primul care a construit astfel de instrumente optice, a fost primul care a îndreptat spre cer o lunetă și a efectuat observații sistematice și riguroase asupra corpurilor cerești. Ulterior, astronomul și matematicianul Johannes Kepler a îmbunătățit formula optică a lunetei astronomice. Chiar dacă inovații ulterioare au permis obținerea cu acest tip de instrument a unor imagini de calitate superioare, lunetele astronomice din prezent, indiferent de cine le folosește, păstrează principiul stabilit de Kepler.

Luneta astronomică este un instrument foarte simplu. La un capăt se află obiectivul format din două sau trei lentile (realizate din sticlă specială pentru a forma o imagine de calitate), care are rolul de a capta lumina astrului observat și de a forma o imagine reală a acestuia. La celălalt capăt se află ocularul, o lupă formată de asemenea din mai multe lentile, cu care este privită imaginea mărită, formată de obiectiv.

_65117002_resized550bbc_sg_g5_refracting.v02.01

Principiul de funcționare al telescopului refractor (luneta astronomică)

Principalul avantaj al lunetei astronomice este simplitatea sa în utilizare și întreținere. Odată achiziționată, nu trebuie să îi reglâm optica (în general nu este nevoie niciodată), și o putem utiliza imediat. De asemenea, lunetele le putem găsi și în formule cu diametrul obiectivului mic, accesibile financiar. Comparativ cu telescopul reflector, luneta astronomică este un instrument mai puțin influențat de condițiile atmosferice și de temperatură și are o eficacitate optică mai mare, dând imagini cu un contrast foarte bun. De aceea este ideală pentru observarea planetelor, a roiurilor de stele și a stelelor duble. Deși nu este ideală, la diametre mari ale obiectivului permite observații de calitate și ale nebuloaselor și galaxiilor mai luminoase.

asy-20010523-01000-orig-lgUn prim dezavantaj stă în faptul că la diametre mari ale acestuia (peste 90 de mm), luneta astronomică devine mai dificil de manevrat datorită dimensiunilor tubului, ceea ce reduce mobilitatea observatorului și necesită amenajări speciale (adăposturi, cupole mari). De asemenea, realizarea unor lentile de dimensiuni presupune tehnologii complexe, ceea ce limitează diametrul obiectivului lunetelor pentru amatori la 150-200 mm, diametre la care sunt și foarte costisitoare.

În general, dacă nu ai folosit niciodată un instrument astronomic sau ai un buget limitat, este recomandat să optezi pentru lunete astronomice mici, cu obiective având diametre între 60 și 90 de mm. Lunetele medii și mari, cu obiective având diametre cuprinse între 90 și 200 de mm, sunt potrivite amatorilor experimentați care fie doresc să facă observații de foarte bună calitate ale planetelor, fie fac observații din locuri cu cer mai puțin favorabil (zonele urbane în special).

Reclame

5 gânduri despre &8222;Luneta astronomica (telescopul refractor – refractorul)&8221;

  1. Pingback: Supernova uitata | Vorbind Despre

  2. Pingback: Tranzitul planetei Mercur prin fata Soarelui | Vorbind Despre

  3. Pingback: Telescoapele compacte | Vorbind Despre

  4. Pingback: Telescopul Schmidt-Cassegrain (Catadioptric) | Vorbind Despre

  5. Pingback: Principiul de functionare al unui instrument astronomic optic | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s