Principiul de functionare al unui instrument astronomic optic

3576a579d8236980223f90a26a05f1ff1628944088-1301685402-4d96249a-620x348

În general, pentru un astronom amator dornic să își achiziționeze un instrument astronomic, principala problemă, pe lângă varietatea ofertelor, este nu numai ce fel de instrument să aleagă ci și în funcție de ce criterii? Pentru cei mai experimentați, care vor să achiziționeze un alt instrument, alegerea se face în funcție de o serie de criterii specifice pe care le stăpânesc bine. Pentru amatorul începător însă, care dorește să intre în posesia primului său instrument astronomic, alegerea este mai dificilă.

32DSCN1590

Primul lucru pe care trebuie să îl știm este la ce servește unui instrument astronomic. Evident, răspunsul este simplu: la observarea aștrilor. Dar este un răspuns insuficient deoarece trebuie să cunoaștem și modul în care funcționează un instrument astronomic, pentru a putea observa aștrii.

Principiul de funcționare al unui instrument astronomic este practic același cu cel al ochiului uman. Ochiul se compune dintr-un receptor (cristalinul, o lentilă naturală) și un senzor (retina). Cristalinul formează pe retină imaginea obiectelor pe care le observăm.

Însă cu ochiu liber percepem un număr limitat de aștrii și aceasta din două motive:

  • Diametrul „receptorului” (cristalinului) este limitat la 7 mm. Ca urmare, ochiul recepționează numai o parte a luminii emise de aștri. Cei prea îndepărtați sau prea slabi, nu emit suficientă lumină pentru ca retina să fie excitată.
  • Distanța focală a cristalinului (cea dintre el și imaginea pe care o formează la infinit) este mult prea mică pentru ca ochiul să poată distinge detalii la distanțe foarte mari.
_65116694_resized550bbc_sg_g4_eye.v02.01

Pentru a compensa aceste două limitări ale ochiului nostru, avem nevoie de un instrument optic care să recepționeze mai multă lumină și să aibă o distanță focală mai lungă, așa cum sunt și cele astronomice. Dar spre diferență de ochiul uman, structura optică a acestora poate fi modificată pentru a le îmbunătăți performanțele sau manevrabilitatea.

În funcție de această structură optică, instrumentele astronomice accesibile amatorilor pot fi grupate în patru categorii și anume telescopul refractor (luneta astronomică), telescopul reflector (tip Newton), telescopul Schmidt – Cassegrain (telescop catadioptric) și telescoapele compacte (apocromatice, portabile etc.).

Odată ales tipul de instrument, mai trebuie avute în vedere și luminozitatea acestuia, montura care îl va susține în timpul observațiilor și nu în ultimul rând, condițiile în care se vor face acestea. Despre toate, în articole viitoare.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Principiul de functionare al unui instrument astronomic optic&8221;

  1. Pingback: Supernova uitata | Vorbind Despre

  2. Pingback: Crepusculul in astronomie | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s