Originile apei de pe Pamant

0C5DA8C5-B8BC-4BE5-9817-D15CE2FBF48E

Pământul și celelalte planete au început să se formeze în urmă cu 4,56 miliarde de ani prin comasarea fragmentelor de material solid (asteroizi) rămase după formarea Soarelui. În compoziția cărora se aflau și importante cantități de apă. După 100 de milioane de ani, planeta noastră avea deja aproximativ dimensiunile sale actuale și apa era prezentă în cantități foarte importante. Nu trebuie însă să ne imaginăm că era vorba de cascade superbe sau mari întinderi marine. Apa era prezentă în sub formă de picături fine, plutind în atmosfera în formare, și mai ales sub formă de molecule, fixată în compoziția rocilor.

4381EAE6-9521-4C2B-B607-43BF143E6BF4Schimbarea acestei stări a apei, a avut loc ca urmare a acțiunii căldurii degajate de nucleul planetei și a erupțiilor vulcanice. Apa a fost eliberată în atmosfera primitivă sub formă de vapori. La rândul lor, vaporii au trecut în stare lichidă prin condensare în straturile superioare, mai reci, ale atmosferei, formând nori. Acești primi nori au generat ploi care, pe parcursul a milioane de ani, prin acumularea apei lichide la suprafața Pământului (și menținerea ei în această stare), au permis formarea oceanului planetar. Majoritatea apei existente azi pe Pământ își are originea în această acumulare inițială. Dar nu toată.

80C2621D-C4F1-4802-A0F1-86457156F323

La 100-200 de milioane de ani după formarea sa, în timp ce acumularea inițială a apei lichide era în curs, Pământul a fost bombardat aproape neîntrerupt de comete, constituite în proporție de 50% din apă înghețată. Apa lor s-a adăugat la cea provenită din formarea planetei, contribuind și ea la acumularea inițială de apă lichidă. Bombardamentul cu comete s-a încheiat în urmă cu aproximativ 3,8 miliarde de ani.

2968C77F-8333-4D68-AFC3-76D3D2FBAF78

Așadar, apa de pe Pământ provine atât din asteroizii care au format-o prin comasare, cât și din cometele care au bombardat-o în prima parte a existenței sale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s