Practicarea astronomiei in oras

A404AF1A-BF85-43CF-B936-547CC358D755În zilele noastre, există percepția în rândul astronomilor amatori că orașul a devenit un mediu foarte neprielnic observațiilor astronomice. Observației astronomice poate, într-o mai mică sa mai mare măsură, dar nu neapărat și practicării astronomiei.

În ciuda poluării luminoase intense, a poluării cu gaze și fum, a prafului din atmosferă și a turbulenței atmosferice cauzate de temperatura ridicată a solului și a clădirilor, observația astronomică și practicarea astronomiei sunt încă posibile și chiar cu unele rezultate. Totul depinde de alegerea atentă a obiectelor de observat și a domeniului de practică astronomică. Să vorbim un pic despre acestea.


Planetele

În primul rând Luna. Ea oferă un spectacol cu elemente mereu noi, de la fazele sale, pe care le putem urmări cu ochiul liber (mai ales dacă vrem să înțelegem mecanismul deplasării ei în jurul Pământului și al poziționării sale față de Soare) până la cratere pe care le putem observa cu o lunetă sau un binoclu și pe care putem exersa desenul astronomic. O practică încă foarte importantă dacă dorim să deveniți astronomi amatori veritabili.

E6E323DD-391E-4321-B328-CC53E29E904E

Se mai pot adăuga forma de seceră fină de la începutul și finalul fazei de lună nouă, lumina cenușie (foto în continuare), conjuncțiile cu planetele (idem) și stelele strălucitoare și nu în ultimul rând ocultațiile lunare (trecerea lunii prin fața stelelor și planetelor) fenomene foarte spectaculoase și foarte bune pentru a vizualiza și înțelege mișcarea lunii în spațiu.

12DF95BC-4B1C-4F48-9860-56325B9B7B77


Principalele planete ale sistemului nostru solar pot fi observate cu succes în oraș. Dintre acestea, Venus este foarte ușor de identificat datorită strălucirii și poziționării sale față de Soare (foto deasupra, în apropiere Lunii). Observarea planetei Venus cu ochiul liber vă permite să puneți în perspectivă poziția Pământului față de Soare și să observați înclinarea față de planul orbitei. Observarea cu telescopul vă permite să urmăriți evoluția fazelor planetei, foarte asemănătoare cu cele ale Lunii.

2435BEB5-3AEF-458C-92FA-BE11B20972AC

Mai putem observa apoi planetele Marte, Jupiter și Saturn, fiecare în perioada ei de maximă vizibilitate. Astfel, suprafața planetei Marte, variază în intensitate la fiecare opoziție (când pământul se află între el și Soare) ca urmare a evoluției furtunilor de praf.

C859B5AE-DC89-40AD-BD7C-CC6EAA199A4C

La suprafața planetei Jupiter putem urmări și consemna evoluția formațiunilor specifice (benzile ecuatoriale, marea pată roșie). Cât despre sateliții săi Io, Europa, Ganimede și Calisto, aceștia ne oferă seară de seară un spectacol pasionant (eclipse, 1341A5DA-B250-4A66-9B78-0194C5CD514Etreceri prin fața planetei, dispariții în spatele planetei, conjuncții) pe care îl putem urmări (și consemna permanent) și cu un binoclu.

Saturn ne oferă spectacolul fascinant al inelelor sale a căror deschidere o putem urmări de-a lungul anilor. Observarea prin telescop a planetei Saturn este o experiență unică în viață pe care o recomand oricui.

72521D56-84B8-4A21-801A-E6D46541BBAE


Cometele, atunci când sunt mai strălucitoare, pot fi de asemenea observate și eventual desenate sau fotografiate pentru a urmări tipologia și aspectul lor specific.

4C57F93C-DFD1-4F32-A010-E4D8F98C435B

Un spectacol deosebit și pe care îl putem urmări și consemna (inclusiv fotografic) cu ușurință, îl oferă și eclipsele de Lună, de Soare (în special parțiale, cele totale fiind mai rare). Atenție la observarea eclipselor, este imperativ să respectăm condițiile de siguranță.

8DA5319A-86DA-4C59-B4B2-60A5A12ECF0B


Curenții meteorici pot fi de asemenea observați, cu condiția absenței obstacolelor care reduc vizibilitatea cerului. Intensitatea lor observațională depinde de condițiile specifice locului din care observați.

E6CE8D57-F615-45EA-9BA8-D00490FDB997


Soarele ne oferă, ca astronomi amatori urbani, un spectacol ușor de urmărit, indiferent de metoda de observație pe care o folosim (chiar dacă observarea cu filtre la obiectiv este interesantă, vă recomand mai degrabă să utilizați proiecția). Puteți observa suprafața Soarelui (atenție, niciodată cu ochiul liber sau direct prin ocularul unui instrument optic!), urmărind și consemnând evoluția petelor și activității solare de-a lungul ciclurilor.

HELLOMOTO

Acest de gen de observații sunt deosebit de interesante deoarece evoluează foarte rapid și ne permit să contribuim la cunoașterea Soarelui și a Universului, dacă trimiteți datele rezultate din observațiile voastre unor asociații internaționale cum este secțiunea solară a Asociației Americane a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO).


Stele variabile sunt poate unele dintre cele mai interesante subiecte de observație astronomică pentru amatorii urbani și nu numai, atât datorită spectacolului (subtil dar real) pe care ni-l oferă cât datorită valorii datelor care pe care le putem obține.

4003AEF7-DD9A-42CC-9BC3-9C046DB97C31

Observarea stelelor variabile presupune să urmărim variația strălucirii acestora de-a lungul timpului și să realizăm graficul lor de variație. Mai multe despre practica observării stelelor variabile în materiale viitoare.

763A9EE2-22D5-4E27-8730-15C7DA85AA60

Pe lângă faptul că reprezintă o veritabilă muncă de astronom, observarea stelelor variabile ne (va) permite și să aducem o importantă contribuție la știință și cunoaștere. Putem raporta aceste date către asociațiile internaționale care construiesc baze de date destinate cercetării. Dintre acestea cea mai importantă este AAVSO.


Observarea stelelor duble reprezintă un domeniu în care ca astronomi amatori este mai dificil să aveți o contribuție științifică semnificativă. Totuși unele stele duble, chiar dacă puține, vă oferă ocazia de a urmări și consemna de-a lungul timpului mișcările componentelor lor. Un exercițiu interesant din punct de vedere practic și științific. În general, observarea stelelor duble poate reprezenta o bună ocazie pentru a învăța să distingeți culorile stelelelor sau diferențele de strălucire dintre acestea.

75DCEB9A-5C9D-4D65-80D5-48D3DFF21B0D


Roiurile de stele, sunt unele dintre cele mai spectaculoase obiecte cerești, chiar și atunci când sunt observate din oraș. Pleiadele, roi deschis în constelația Taurului, le putem observa relativ ușor cu ochiul liber, dar majoritatea roiurilor de stele își dezvăluie frumusețea atunci când le observâm cu binoclul sau cu telescopul. O activitate astronomică foarte interesantă poate fi încadrarea roiurilor în categorii și clase prin observare vizuală.

3727C034-E192-4783-9097-141116B8F635


Nebuloasele și galaxiile oferă un spectacol deosebit atunci când sunt foarte luminoase. Pe acestea le putem observa, chiar dacă nu arată niciodată ca în uimitoarele fotografii realizate de marile telescoape. Pe lângă experiența deosebită de a le vedea cu ochii noștrii, ele pot fi și un subiect de exersare a desenului astronomic, în condițiile în care fotografierea lor în oraș nu produce rezultate prea bune. Galaxiile mai pot oferi din când în când și ocazia observării vreunei supernove.

2B3C8E22-428E-45B4-A8A6-7D1162ABA54D


Așadar, cerul orașului nu este atât de inaccesibil astronomilor amatori cum s-ar crede. Dimpotrivă. Majoritatea începătorilor sunt atrași către observarea celor mai spectaculoase obiecte cerești, pe care le admiră în fotografiile din albumele astronomice și pe care ar vrea să le observe și prin telescop.

În schimb, cerul orașului ne obligă să fim mai atenți la alegerile pe care le facem și mai riguroși în activitatea de observare astronomică, oferindu-ne astfel ocazia să depășim nivelul de simpli curioși pentru a trece la acela de practicanți ai astronomiei adică de veritabili astronomi, chiar dacă o facem numai din pasiune (ca amatori).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s