Vitamina C in compozitia sucurilor naturale de fructe

B08B52EF-406A-4FAC-A531-EFE65ACA2EFFExistă percepția în rândul publicului consumator că presarea fructelor, pentru obținerea sucurilor naturale, determină scăderea rapidă a conținutului lor de vitamine al respectivelor sucuri. Totuși, lucrurile nu stau chiar așa.

Fructele conțin numeroase feluri de vitamine. Portocalele de exemplu au conținut bogat de vitamina C, necesară sintezei globulelor roșii sau absorbției fierului în organism. Portocalele conțin în cantități mari și vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6 și E. După presarea acestor fructe, sucurile obținute astfel au un conținut de vitamine similar cu al fructelor din care sunt obținute. Reducerea ulterioară a conținutului de vitamine este cauzată de distrugerea lor  de către radiațiile ultraviolete, oxigenul din aer și/sau căldură.

Cristale de vitmaina C observate la microscop

Cristale de vitmaina C observate la microscop

Vitamina C reacționează ușor cu oxigenul trecând din forma sa activă (vitamina C „redusă”) în forma sa inactivă (oxidată). Această oxido-reducere se produce cu mai mare ușurință în compoziția sucurilor de fructe decât a fructelor ca atare, deoarece vitaminele sunt direct expuse la acțiunea oxigenului.

Cercetători ai Universității de medicină din Rennes (Franța) au urmărit timp de cinci zile evoluția conținutului de vitamina C al sucului de portocale păstrat la lumină de zi și la temperaturi de 25 sau 4ºC. Din studiu a rezultat că deși conținutul inițial de vitamina C este de 528 mg/l, el trece la unul de 510 mg/l după o zi și la unul de 470 mg/l după două zile. Apoi, uimitor, în a treia zi crește din nou la o valoare de 550 mg/l și continuă astfel timp de cinci zile până când conținutul de vitamina C al sucului de portocale ajunge să fie cu 7% mai mare decât valoarea inițială (de după obținerea sucului).

Explicația acestei evoluții stă în faptul că pulpa de fructă, rămasă intactă după presare, conține încă sisteme celulare care continuă să producă vitamina C. Și această producție ar continua dacă nu ar fi stopată în final de fermentația care începe să se producă după 3 zile de la obținerea sucului.

DB16ECC5-2D54-4628-BF0A-599D75FD92D4

Oricum, este cert faptul că un suc de fructe obținut în casă prin presarea acestora, este mai bogat în vitamine decât unul obținut industrial. Acesta din urmă are în compozița sa numai 66% din cantitatea de vitamina C pe care o are sucul obținut prin presarea de fructe proaspete.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s