Telescopul Hubble la 24 de ani

Pe 17 martie, unul dintre cele mai de succes instrumente astronomice, Telescopul Spațial Hubble, și-a sărbătorit aniversarea a 24 de ani de la lansare (24 aprilie 1990). Pentru această ocazie, astronomii au realizat un portret în infraroșu a unei regiuni foarte active cu stele în formare, aflată la 6400 de ani-lumină distanță și numită Nebuloasa Cap de Maimuță (de asemenea, cunoscută sub denumirea de catalog astronomic NGC 2174 sau Sharpless SH2-252).

Alcătuită dintr-un mozaic de imagini color, fotografia redă o mică parte din nebuloasă (doar regiunea cu stele în formare) dezvăluind numeroase protuberanțe sculptate în norii de praf interstelar care se profilează pe fundalul gazului strălucitor.

Vântul stelar produs stelele masive nou formate în apropiere de centrul nebuloasei (spre dreapta în această imagine) suflă praful interstelar din care este alcătuită aceasta. Lumina ultravioletă produsă de aceleași stele sculptează praful în piloni gigantici, deoarece nebuloasa este compusă în principal din hidrogen, care se ionizează în prezența radiațiilor ultraviolete.

Pe măsură ce  particulele de praf interstelar sunt încălzite de radiațiile emise de stelele din centrul nebuloasei, se încălzesc și încep să strălucească în infraroșu, așa cum apar în imaginea realizată cu ajutorul telescopului Hubble.

Fotografia, făcută în februarie 2014, seamănă vag cu Marele val, imprimeul realizat în secolul al 19-lea de artistul japonez Katsushika Hokusai.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s