Bertrand Russell

Filosof, matematician logician şi scriitor britanic, Bertrand Russell şi-a desfăşurat activitatea academică la Trinity College, Universitatea Cambridge, unde a predat timp de mai mulţi ani. A ţinut de asemenea prelegeri în Statele Unite.

A exercitat o influenţă puternică asupra filosofiei şi gândirii secolului XX. Nemulţumit de empirismul lui John Stuart Mill, de filozofia transcendentală a lui Kant, ca şi de neohegelianismul englez al vremii (McTaggart, Bradley), Russell le-a opus teoria „atomismului logic”, constând în practicarea metodei „analizei” pentru a ajunge la „atomi logici”, la o „lume a universaliilor”, cărora avea să le atribuie o realitate independentă de existenţa empirică (obiecte fizice, senzaţii) şi de subiectul cunoscător. Descoperirea studiilor logico-matematice ale lui Frege şi mai ales ale lui Peano a dat un impuls decisiv propriilor sale cercetări, ale căror rezultate au fost expuse în diverse lucrări şi articole înainte de a fi dezvoltate sistematic în Principia Mathematica (1910-1913), redactată în colaborare cu A.N. Whitehead.

Russell despre adevăr și convingeri

Russell s-a impus în egală măsură prin luările sale de poziţie antireligioase, ca şi prin lucrări etice, sociale şi politice. Primul Război Mondial i-a dat ocazia să-şi manifeste antimilitarismul şi pacifismul. Ca rezultat şi-a pierdut postul de la Cambridge (1916) şi a fost condamnat la şase luni de închisoare (1918).

Democrat, individualist, liberal și pacifist, a împărtăşit vederile socialiştilor englezi, dar a criticat bolşevismul după o călătorie în Rusia (1920). Până la sfârşitul vieţii n-a încetat să lupte pentru pace, opunându-se utilizării militare a energiei nucleare sau denunţând pericolele naţionalismului.

Interviu din anul 1959

În 1950, a primit Premiul Nobel pentru Literatură, „ca recunoaştere a scrierilor sale diverse şi semnificative, în care apără idealurile umanitare şi libertatea de gândire”. Russell este autorul mai multor romane şi volume de nuvele printre care se numără Principia Mathematica (1910-1913), Problemele filosofiei (1912), Introduction to Mathematical Philosophy (1919), The Analysis of Mind (1921), În căutarea fericirii (1930), Religie și știință (1935), Essays in Skepticism (1963), Autobiography (în trei volume).

Mesajul lui Russell pentru generațiile vitoare
Reclame

2 gânduri despre &8222;Bertrand Russell&8221;

  1. Pingback: In cautarea fericirii | Vorbind Despre

  2. Pingback: Credintele mele | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s