Un rau pornit din Eden

Rau-din-Edenautor: Richard Dawkins

Deși recenziile tind să se concentreze pe alte aspecte ale acestei cărți, ideea care mie mi-a atras atenția și m-a încântat în mod deosebit în timpul lecturii acestei cărți este aceea că toate ființele vii care există în prezent (inclusiv omul) sunt urmașele învingătorilor în lupta supraviețuire și reproducere a fondului genetic. Suntem cu toții urmași de învingători, urmașii celor mai buni, ale căror gene alcătuiesc un fluviu neîntrerupt al vieții care și-a început curgerea odată cu apariția acesteia.

Astfel, cartea lui Richard Dawkins scoate în evidență încă unul dintre acele aspecte care ne arată cât de frumoasă, măreață și impresionantă este realitatea în care existăm, în comparație cu orice realitate ne-am putea noi imagina.


Recenzia editorului

Pentru Richard Dawkins evoluţia seamănă cu „râul pornit din Eden“ despre care vorbeşte Biblia, un râu al informaţiei purtate de ADN, în curgerea căruia genele se unesc, concurează şi uneori se separă, formând specii noi. Pornind de la analogia între mecanismele genetice şi calculator, ideea centrală a cărţii este că omul funcţionează ca „o maşină de supravieţuire“, programată astfel încât genele să se perpetueze.

Acest model informatic îi permite lui Dawkins să abordeze problemele fundamentale din biologie: cum a explodat „bomba replicaţiei“ numită viaţă; cum au evoluat speciile şi care e cauza diversităţii lor; de ce copacii din păduri sunt înalţi, deşi e mai economic să fie scunzi; de ce moştenim genele unor maladii fatale; care a fost primul om.

Autor a numeroase cărţi de mare răsunet şi influenţă (între care Ceasornicarul orb), Richard Dawkins, în prezent profesor la Oxford, este unul dintre cei mai cunoscuţi biologi contemporani.


Opinii

Eu văd acest proiect ca pe un năvod aruncat peste lume. Recolta va fi următoarea generaţie de gânditori şi oameni de ştiinţă ai planetei noastre.

Daniel C. Dennet

Reclame

Un gând despre &8222;Un rau pornit din Eden&8221;

  1. Pingback: Richard Dawkins | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s