Richard Dawkins

Richard-Dawkins-The-Selfish-Genes

Clinton Richard Dawkins, FRS, FRSL (născut 26 martie, 1941, Nairobi, Kenia) este un eminent etolog britanic, biolog evoluționist și autor. Profesor la Catedra pentru Popularizarea Științei „Charles Simonyi” din cadrul Universității Oxford, din anul 1995 până în anul 2008, în prezent se află în fruntea Fundației Richard Dawkins pentru Rațiune și Știință.

Richard Dawkins s-a afirmat pentru prima dată în anul 1976, odată cu publicarea primei sale cărți, Gena egoistă, care promova o concepție despre evoluție centrată pe genă, și a introdus în vocabular termenul de memă, contribuind astfel la întemeierea domeniului memeticii. În 1982 a adus o importantă contribuție la dezvoltarea științei evoluției prin teoria sa, prezentată în cartea Fenotipul extins (The Extended Phenotype), conform căreia manifestările fenotipice nu sunt limitate la nivelul organismului, ci se extind în mediu, incluzând și corpul altor organisme. De atunci pînă în prezent a publicat un număr important de cărți despre evoluție, cu mare succes la public, dintre care menționăm Ceasornicarul Orb (The Blind Watchmaker, 1986), Un râu pornit din Eden (River Out of Eden, 1995), Dumnezeu, o amăgire (The God Delusion, 2006) sau Magia realității (The Magic of Reality, 2011).

Richard Dawkins a luat parte la o serie de talk-show-uri și a realizat numeroase documentare având ca temă evoluțioția și origina vieții, cunoașterea, creaționismul și religia dintre care menționăm Ceasornicarul orb (1986), Originea răului? (2006), Inamicii rațiunii (2007), Geniul lui Darwin (2008), Sexul, moartea și semnificația vieții (2012).

Dawkins este un ateu militant, umanist și, în calitate de comentator al științei, religiei și politicului, printre cei mai renumiți intelectuali vorbitori de limbă engleză. Ca o analogie la celebrul „Buldogul lui Darwin”, cum era supranumit Thomas Huxley, modul înflăcărat cu care apără teoria darwinistă a evoluției i-a conferit lui Richard Dawkins apelativul de „Rottweiler-ul lui Darwin”.

Reclame

7 gânduri despre &8222;Richard Dawkins&8221;

 1. Da, ar fi doar o mica problema: Darwin nu a avut nici buldogi, nici rottweileri. A avut mai multi terrieri, un retriever, un pomeranian, un pointer si un ogar scotian.
  Ar mai fi o a doua problema: Darwin nu a fost ateu.
  A treia: Darwin s-a ocupat foarte mult de stiinta si foarte putin de popularizarea scrierilor sale – la Dawkins pare sa fie invers.
  A patra deosebire: Darwin a fost extrem de prudent in materie de speculatii – la Dawkins e invers.
  Alte asemanari intre Darwin si Dawkins nu am gasit.
  Evolutionismul militant al lui Dawkins e una dintre formele de darwinism fara prea mult Darwin.

  Apreciază

  • Dan, ca unul care am citit ce au scris amândoi, văd și eu o mică problemă: comentezi pe lângă opiniile și vorbele altora și nu pe lângă ce au scris și spus cei doi. 🙂
   Și ar mai fi o mică problemă: pui situații foarte diferite în contexte și mai diferite. Compari merele cu porumbei… 😉
   Și o a treia problemă: am sentimentul că opinia ta este puțin subiectivă. Am dreptate? 🙂

   Apreciază

   • Ca toate opiniile…
    Pai tocmai contextul e problema. Ce vina a avut Darwin ca numele sau a fost folosit, de exemplu, pentru a boteza sinistra ideologie a darwinismului social?
    Chiar am citit Darwin.
    God Delusion nu am citit pentru ca titlul este arogant peste masura. Memele le aveam in minte atunci cand am vorbit despre speculatii la Dawkins. (Pana la urma nu prea mai vorbeste nimeni despre acea teorie astazi!)

    Apreciază

   • Prudența lui Darwin trebuie pusă in context. Teoria sa pe cât este de importantă pentru cunoaștere pe atât este de dificil de acceptat. Chiar și azi. Și asta pentru că oamenii preferă opiniile subiective în locul argumentelor obiective. Sunt mai confortabile (ca să nu spun comode). Acesta este si motivul pentru care Dawkins este considerat arogant de către cei care nu sunt de acord cu el dar nici nu vor (sau nu au curaj) să discute argumentele. Fiindcă argumentele te pot aduce în situația de a renunța uneori la convingeri. Pentru mulți asta poate înseamnă un prag de netrecut dar este un lucru de înțeles.
    Eu unul apreciez argumentele lui Dawkins. Nu sunt în întotdeauna de acord cu felul în care le expune și prefer felul în care Carl Sagan sau Bertrand Russel au expus aceleași argumente. Dar acesta este limitarea mea nu a argumentelor sale. De aceea, și pentru că este unul dintre oamenii de știință care explică cel mai bine teoria lui Darwin și expune foarte frumos frumusețea cunoașterii științifice, îți recomand să îi citești și cărțile recente. Chiar dacă nu vei fii în continuare de acord cu argumentele lui, lectura lor este una foarte plăcută. 🙂

    Apreciază

 2. Pingback: Magia realitatii | Vorbind Despre

 3. Pingback: Un rau pornit din Eden | Vorbind Despre

 4. Pingback: Ceasornicarul orb | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s