Fallas, cea mai cunoscuta sarbatoare valenciana

B5B35DBB-16FF-486C-A2B6-774A86B06DEE

Prima dovadă scrisă despre sărbătoarea Fallas datează din anul 1740. Originea sărbătorii este legată de breasla tâmplarilor din oraş. În ajunul sărbătorii de San José, patronul lor, tâmplarii ardeau în stradă, într-un foc purificator, toate deşeurile adunate peste an: resturile de lemn, hainele vechi, suporturile lămpilor cu petrol (parots). În timp, aceste parots au fost transformate în diverse figurine, li s-au adăugat mâini, feţe, au fost îmbrăcate şi etichetate cu mesaje satirice la adresa unor persoane, practici sau situaţii din comunitate. Aşa au apărut celebrele statui de Fallas, care, la sfârşitul sărbătorii, sunt incendiate într-un adevărat ritual.

EB681B68-644E-4059-A86D-B74BF801B3E0

În 1855 a început competiţia între localnici, au apărut asociaţiile de Fallas, grupate, de regulă, pe străzi sau cartiere. În momentul de faţă, în Valencia există 385 de astfel de asociaţii, plus alte 250 în restul provinciei. Concurenţa fiind atât de mare, sunt angajaţi artizani, sculptori, pictori. În acest context, a apărut chiar o meserie nouă, artistul de Fallas. Asociaţiile se ocupă tot anul de acest subiect, pe banii lor, astfel încât, în martie, să rupă gura târgului cu o Falla cât mai spectaculoasă.

Din 1901, statuile cu pricina sunt premiate chiar de Primăria oraşului Valencia, într-o ceremonie, evident, fastuoasă. Până acum, recordul de grandoare aparţine monumentului Nou Campar, realizat în anul 2007, cu o înălţime de 32 de metri.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s