Cum definim „viata”?

a3177de4c839ba6c26f0367d5274d83e

Deși la prima vedere pare înțeles de la sine, fenomenul pe care îl numim „viață” nu este unul chiar atât de simplu de definit. Oamenii de știință sunt și în prezent divizați pe baza a două abordări opuse dar aparent la fel de valabile.

Să ne imaginăm că pe o planetă oarecare este descoperită o celulă nemuritoare, capabilă să se hrănească și să se miște dar incapabilă să se reproducă și să evolueze. Vom trage concluzia că viața nu poate fi definită prin capacitatea de a se reproduce, muri și evolua? Sau vom decide să considerăm respectiva celulă ca nefiind o formă de viață?

Răspunsurile sunt diferite, în funcție de ceea ce se consideră a fi „viața”.

O parte a comunității științifice consideră că „viața” este o categorie naturală, care are un sens în sine. Din acest prim punct de vedere, descoperirea unor forme de  viață exatraterestre, prin observarea trăsăturilor comune cu ale noastre, ca forme de viață, va permite formularea unei definiții a „vieții”. Descoperirea unei celule nemuritoare va indica faptul că viața nu presupune neapărat și moarte.

O altă parte a comunității științifice consideră însă că „viața” este un concept inventat de om. Din acest al doilea punct de vedere, ceea ce vom găsi pe alte planete va fi sau nu considerat ca „viață” în funcție de criterii arbitrare considerate ca fiind indisociabile vieții. Astfel, o celulă nemuritoare nu va fi considerată ca fiind o formă de viață.

Reclame

Un gând despre &8222;Cum definim „viata”?&8221;

  1. Pingback: Structura moleculei de ADN dezvaluita in detaliu | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s