Jules Verne

Jules Verne (n. 8 februarie 1828, Nantes, Franța – d. 24 martie 1905, Amiens, Franța), pe numele său complet Jules Gabriel Verne,  a fost unul dintre cei mai renumiți scriitori francezi și un precursor al literaturii științifico-fantastice contemporane.

În 1863, editorul Pierre-Jules Hetzel (1814-1886) i-a publicat primul roman, Cinci săptămâni în balon, al cărui succes uriaș a dus la semnarea unui contract de douăzeci de ani pentru o serie de Călătorii extraordinare, o parte din cele 62 de romane care au format-o fiind serializate în publicația pentru tineret Magasin d’éducation et de récréation.

Minuțios documentate, romanele lui Jules Verne tratează prezentul tehnologic al celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea (Copiii căpitanului Grant în 1868, Ocolul Pământului în optzeci de zile în 1873, Mihail Strogoff în 1876, Steaua Sudului în 1884, Vulcanul de aur, etc.), situații imaginare în realitatea prezentului său (De la Pământ la Lună în 1865, Douăzeci de mii de leghe sub mări în 1870, Robur Cuceritorul în 1886), cât și în viitor (Parisul în secolul XX în 1863).

Opera lui Jules Verne este populară în întreaga lume, cu un total de 4702 traduceri în 148 de limbi, conform Index Translationum. Jules Verne este al doilea în rândul celor mai traduși autori, după Agatha Christie. În 2011, el era de asemenea autorul de limbă franceză cel mai tradus din lume.

Anul 2005 a fost declarat „anul Jules Verne” cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea autorului, fiind marcat în Franța și în alte țări francofone, printre care și România, prin reeditări ale volumelor sau ale unor opere de exegeză despre Jules Verne.

Reclame

4 gânduri despre &8222;Jules Verne&8221;

  1. Pingback: Capitanul Hatteras | Vorbind Despre

  2. Pingback: Steaua Sudului | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s