Ateneul Roman

14Str_Franklin

Palatul Ateneului Român a fost construit între anii 1885-1888 după planurile arhitectului francez Albert Galleron din iniţiativa unui grup de intelectuali alcătuit printre alţii de Constantin Esarcu, V. A. Urechia şi Dr. N. Kretzulescu cu destinaţia de sediu al societăţii literare „Ateneul Român”, înfiinţată încă din 1863.

Clădirea a fost ridicată pe terenul situat in dosul scuarului Episcopiei cumpărat de la „Societatea Ecvestră Română” şi care fusese destinat construirii unui circ manej. Acesta aparținea familiei Văcăreștilor. Mulți contemporani au criticat amplasamentul ... căci locul ales era socotit ca fiind prea departe de centrul orașului și foarte greu de ajuns, mai cu seamă iarna. Nu avea statul destule terenuri centrale, trebuia oare neapărat ales acest loc „la marginea orașului”?

În panoramă la începutul secolului al XX-lea.

În panoramă la începutul secolului al XX-lea.

Construcția edificului a început în anul 1886. Realizarea sa s-a făcut cu mari eforturi financiare, „Societatea Literară” nedispunând decât în parte de sumele necesare construirii palatului său. o parte din fonduri au fost adunate prin subscripție publică, la îndemnul „Dați un leu pentru Ateneu”.

Documentele vremii arată că planul acestui monument a fost determinat de existenţa şi folosirea temeliilor circulare pregătite pentru circul manej. Arhitectul a prevăzut un vestibul chiar în spaţiul circular, astfel că el apare ca piesă dominantă a planului parterului ce adună in jurul său galeriile şi părţile de recepţie, muzeul şi biblioteca. Sala principală de întâlniri, piesa cea mai importantă a monumentului, cu un diametru de 28,50 m şi 16 m înălţime, a fost situată la etaj. Construcţia e prevăzută cu patru scări in spirală care uşurează evacuarea sălii.

Începutul anilor '20 ai secolului al XX-lea.

Începutul anilor ’20 ai secolului al XX-lea.

Douăsprezece „columne de tuciu” (fontă) în stil doric îmbrăcate în stuc, care imită marmura roz, susțin bolta centrală a vestibulului, deasupra căreia se găseşte marea sală. Soluţia celor patru scări în spirală, cu palierele balcoane spre incinta vestibulului, este nouă şi specifică acestui monument. Ele apar pe acoperiş sub forma unor cupole mici.

Arhitectura exterioară a clădirii îmbină mai multe stiluri. Porticul marchează intrarea cu cele şase coloane în stil ionic şi fronton de templu grecesc. Volumele laterale porticului au o decoraţie discretă.

Finalul anilor '20 ai secolului al XX-lea.

Finalul anilor ’20 ai secolului al XX-lea.

Înălţimea totală a monumentului este de 41 m. La executarea lui, Galleron a fost ajutat de arhitectul român C. Băicoianu, iar pentru lucrările de fierărie de un arhitect german, Schwalbach.

De la bun inceput s-a mers pe linia adăugirii în spatele intregului edificiu „a două aripi cu câte două caturi”, lucru care a fost realizat mai tîrziu, după planurile arhitectului romăn Leonida Negrescu, respectiv partea dinspre str. N. Golescu, aici instalându-se „Pinacoteca Statului”.

Anii '30 ai secolului al XX-lea.

Anii ’30 ai secolului al XX-lea.

În anii 1919-1920, clădirea Ateneului a fost folosită de guvern ca sediu al Camerei Deputaţilor. În 1924 s-au făcut unele transformări: subsolul clădirii a fost curăţat şi s-au construit acolo săli de cinematograf şi 2 săli circulare concentrice pentru expoziţii. Aripa dinspre str. Episcopiei (sala bibliotecii, care ocupă două nivele) a fost împărţită printr-un planşeu de beton în parter şi etaj. Lucrările s-au terminat în 1928 sub conducerea arhitectului I. Fonescu.

Edificiul în panoramă la începutul anilor '30 ai secolului al XX-lea.

Edificiul în panoramă la începutul anilor ’30 ai secolului al XX-lea.

În 1935, la initiațiva lui George Enescu, au fost strânse fonduri pentru construcția orgii de concert, amplasată în fundalul scenei.

Edificul în prezent.

Edificul în prezent.

Ateneul Român a fost consolidat, restaurat și modernizat în perioada 1994-2004 de arhitectele Ana Braniște, Raluca Nicoară și Gabriela Mindu împreuna cu inginerii Dragoș Badea și Silvia Caraman. A fost redeschis în 2005, cu ocazia ediției a XVII-a a Festivalului Internațional George Enescu.

Reclame

Un gând despre &8222;Ateneul Roman&8221;

  1. Pingback: Hotelul Athenee Palace | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s